Du har alt som skal til for å starte eget foretak - men skaff deg en mentor

The Walking Movement for entrepreneurs

Prøver du å klare alt selv?

Det gjorde jeg. Alt for lenge også.

Så lenge at min plan om å starte eget foretak hadde mistet det meste som lignet gnist, glød og overskudd, og arbeidsdagen var forvandlet til "kampen om å få gjort mest mulig på 2-do-lista".

Jeg husker faktisk dagen da det virkelig gikk opp for meg at: "Torill, du behøver ikke klare alt selv!"

(Samme dag som det gikk opp for meg at å omtale seg selv i tredje person er et opplagt tegn på at man er ute å kjøre).

Det er så mye om det å starte en lønnsom bedrift jeg KAN:

- Skrive gode salgstekster (uten å virke "selgende" - og jeg vet at jeg kan det fordi jeg har mottatt hederlig omtale for beste salgstekst på nett i 2014 på konferansen Best i Tekst).

- Finne fram i jungelen av "gode hjelpere" og finansieringsordninger.

- Løfte himmelen litt høyere for å finne den uimotståelige forretningsideen til et nytt produkt eller tjeneste, og sette prisen.

- Lage nettsider, sette opp administrasjonssystemer, bruke sosiale medier til å bli synlig.

- Få omtale i alt fra lokalavisa til nasjonale magasiner, aviser og radio, og gjøre om oppmerksomheten til salg.

Dette - og mer - lærte jeg da jeg startet min første bedrift Smallstep AS sammen med 2 andre, da jeg jobbet som journalist og senere som prosjektleder og næringssjef i Lom kommune. 

Det du tror du må gjøre, og det du egentlig mangler

Starte eget foretak betyr ikke at du må gjøre alt selv

En periode var bedriftsutvikling av Fjellflyt begrenset til at jeg stadig fant på flere ting som MÅTTE gjøres for å starte eget foretak, som jeg satte på lista. Døgnet skrumpet inn jo flere "lure" ting jeg fant på. Det sto ting som:
  • Finn ut om jeg skal ha en facebook gruppe eller facebook side? Lag NETTSIDER med FINE bilder!
  • Skriv 5-10 blogginnlegg som kan publiseres hver uke framover og finn på GODE ideer til dem...
  • Kom deg på Twitter! Instagram! G+! (Ja, nå er jeg @fjellflyt på Twitter, @fjellflyt på Instagram og Fjellflyt har G+ side).
  • Gjør en markedsundersøkelse, finn samarbeidspartnere, osv.
Som du ser er det definitivt ingenting "galt" med denne lista. Det var bare det at det jeg EGENTLIG manglet, var:
  1. Å finne ut hvem drømmekunden var, hvilke problemer og drømmer de hadde og et uimotståelig PRODUKT som virkelig ville løfte dem flere hakk fremover mot målene sine.
  2. Et NETTVERK av likesinnede gründere jeg kunne diskutere med både klokka 14 om dagen og klokka 02 om natta, om det var da jeg satt og rev meg i håret...
  3. En utenforstående person (les: TRENER) som FORSTO min drivkraft, mitt gründerprosjekt og kunne se bedriften min utenfra - selv om den bare var en idé i hodet mitt - og hjelpe meg med å ta strategiske valg, finne en retning og sortere i alle tankene så jeg prioriterte riktig og ikke brukte opp verdifull tid som jeg kunne ha brukt på produktutvikling og kunder på å poste et-eller-annet på sosiale medier...

Ser du hva du selv gjør?

Lyset gikk opp for meg da jeg snakket med en person jeg respekterer og beundrer for hva han har fått til som gründer og leder. 

I en bisetning nevnte han at "mentoren min sa"...."og det fikk meg til å forstå"... - noe som var rett foran nesa hans.

Det er ikke til å underslå at jeg følte meg veldig lettet. Han sa det ikke rett ut, men viste ved å fortelle om sin egen ledergjerning det jeg hadde lengtet etter at noen skulle si (selv om jeg til slutt måtte si det til meg selv):

"Torill, du behøver ikke å klare alt selv".

Når HAN ikke trengte det, så var det også "lov" for meg å få inn noen som kunne hjelpe meg (selv om det koster penger, som det er lite av i startfasen).
Vi trenger ikke å bli fortalt hva vi skal gjøre, men vi trenger hjelp til å oppdage det selv - så vi kan gjøre noe med det.
Vi trenger en utenforstående person å lufte tanker og planer med, som ser det store bildet og kan peke på det som er viktig å ta tak i og sortere ut alt "rusket", bekymringene og tidstyvene. Vi er for nære våre egne prosjekter til å kunne klare dette selv (det virker helt opplagt når jeg skriver det nå, men det var en stor beslutning for 1 1/2 år siden da dette skjedde!).

Jeg er veldig ydmyk overfor den store oppgaven det er når det nå er det min tur til å være en slik person, og jeg går inn i det med respekt og takknemlighet for at jeg får spille en liten rolle i noens store drøm - å leve av det de brenner for.

 
Nyhetsbrev er knallgod markedsføring (hvis du unngår en tabbe som denne)
Kom igang med din egen bedrift