Jeg får så mye gründerglede, og vil gi noe tilbake.

Hvorfor? Jo nå skal du høre.

Noen ganger er gründerlivet dritt.

(Jeg kjører ikke den polerte versjonen og sier at det er en lek).

Da krøller jeg meg sammen i sofaen og spiser potetgull (nei, ikke den 30 prosent mindre fett-varianten). Så tømmer jeg skuffene for sjokolade (inkludert de tre hemmelige stedene jeg har krisesjokolade med mint, karamell og whisky). Er det virkelig ille drar kjæresten min på bensinstasjonen og kjøper cola på glassflaske til meg. Spør du han er jeg langt fra en fryd å være sammen med på slike dager (sjokkerende, ikke sant?!?).

Jeg depper og tenker at jeg må tilbake i en jobb inne på et støvete kontor.

Leser stillingsannonser på NAV… 

Jeg ser for meg å bli kreativt sulteforet bak en stor papirhaug, omgitt av "det var din idé, så du får gjennomføre den selv"-mennesker. Jeg ror én vei, det rustne lasteskipet av en organisasjon siger i en annen retning. Persiennene holder på å ramle ned og mellom dem kan jeg se sola på fjelltoppene. Det er lenge til jeg kan stemple ut på tidsuret.

Det verste som kan skje hvis bedriften min går åt skogen, er at jeg må ta en slik jobb.

Det verste som kan skje meg, er luksus for andre.

Motbakkene er en del av hele pakka med å være gründer. Fordelene er ubetalelige.

Jeg har 3 gründermål som jeg brenner for:

  1. Være ute på tur i Jotunheimen.
  2. Diskutere ideer med gira gründere som vil forandre verden.
  3. Ha frihet til å sette egne ideer lynraskt ut i livet, skrive når jeg vil og jobbe når jeg vil.


 

Sok på 62 år er gründer i Kambodsja.

Hun har sikkert også lyst til å gå fine turer i fjellet. Men det var ikke helt derfor hun startet å dyrke ris, vannmeloner og agurk.

Hun er enke og forsørger 7 barn.

Sammen med to andre har hun en lånegruppe på Kiva, flere norske gründerspirer har spleiset på et lån på 5000 kr som skal betales tilbake innen februar neste år.Jeg skriver ikke dette for å skryte, men for å dele det jeg virkelig tror på. Nemlig at vi gründere er sammen om dette, uansett hvor vi bor.

Å starte bedrift, selv når du gjør det alene, er ikke et enmannsshow.

For så lite som 150 kroner hjelper jeg Sok å utvikle bedriften så hun kan forsørge barna sine. Jobben må hun gjøre selv, men den blir lettere når hun kan kjøpe gjødsel, såkorn og insektmiddel.Jeg trenger Sok. Hun inspirerer meg til å ta opp tråden igjen dagen etter en nedtur, for å fortsette å skape noe ut av lite.Små budsjetter og store ambisjoner rekker langt, det forstår jeg når jeg ser hva hun får til.(Hvis jeg hadde hatt 7 barn og et lite jorde…kreativiteten min hadde fått tøyd seg maksimalt.)

Å gi tilbake gjennom KIVA-lån, er min måte å vise takknemlighet på.

  • For at jeg er så priviligert at jeg kan ta initiativ som Fjellflyt og Gründertrening.
  • For at jeg har de smarteste gründerne du kan tenke deg som kunder, samarbeidspartnere og venner.
  • For all inspirasjonen det gir meg å se hva disse gründerne skaper av verdi – ut av ingenting!

En del av forretningsmodellen min er å gi tilbake

For hver gründerspire som er med på Gründertrening nettkurs legger jeg 200 kroner i potten. Disse pengene kan jeg låne ut igjen og igjen, så med tida vil det bli en anstendig sum! Se på det som et lite utviklingsfond for gründere – som DU er med på å finansiere når du er med på etablererkurset.

Men det er mer!

I det første året til Fjellflyt AS klarte vi det morsomme målet om å delfinansiere over 50 oppstartsbedrifter gjennom KIVA, og lånte ut over 10.000 kr tilsammen. 

For så lite som 25$ kan du gi et lån (98% av alle KIVA-lån blir betalt tilbake). Resultatene har kommet seg kraftig siden den spede starten, her kan du se hva Friends of Fjellflyt har lånt ut til sammen.

Gründerne som får lånet skaper bærekraftige bedrifter, forsørger familien sin og utrydder verdens fattigdom. Samtidig.

Les mer om KIVA gi et lån sammen med meg i teamet Friends of Fjellflyt.

Bli med, da!

Dette er bare begynnelsen.

Så takk for at du – ja, DU! – gjør dette mulig. Du er kunde, kaster deg over nyhetsbrevet, deler Fjellflyt i sosiale medier og inspirerer meg gjennom å tenke stort og starte med små steg. Du tenker på andre, og det gjør deg til en hverdagshelt i mine øyne!

Fjellfrisk hilsen fra Torill