Fem tips for å rekke deadline og overleve etterpå

Fokus_planner_19

Rekk deadline

Høsten bringer alltid med seg en egen ryggsekk av forventninger og et visst stressnivå når man tror man har god tid på seg til å gjøre det som skulle ordnes "i høst" og plutselig står der med julemarsipan i handlekurven i oktober og innser at det snart er jul. Her får du 5 tips for å rekke deadline.

Det er snart deadline på årets nyskaping fra Fjellflyt i samarbeid med Crowdsupply i Portland, Oregon (USA) - planleggeren FOKUS. For å få den trykket før jul, må mange nok være med og forhåndsbestille sine eksemplarer så vi kan betale for produksjonen - og denne folkefinansieringen starter snart!

Deadline utløser en vanvittig mengde energi, men også en bråte spenninger både mentalt og fysisk, rivaliserende prioriteringer, hardt arbeidspress og en følelse av at alt går bare du har nok fart.

Det letteste virker å få ferdig selve planleggeren. Verre er det å fortelle noen om den. Her kommer det visst inn et element av lanseringsskrekk. Det er bare noe jeg har funnet på, men det beskriver i alle fall det jeg har nå.

Du kan oppleve lanseringsskrekk når du forbereder deg på å tilby et nytt produkt, vise fram din funksjonelle nettside, har skrevet en bok eller et kurs, et flunkende nytt webinar eller en 30-dagers utfordring. Du vil gjerne skyve deadline lenger fram, for alt er ikke klart!

Og aller mest: DU er ikke klar.

Overlev deadline Det siste hinderet som skal forseres før deadline virker ofte litt mer piggete enn man hadde forestilt seg da man startet på prosjektet.

Det er ikke sjelden du våkner midt på natta, svett og nervøs. Papirer med raskt skriblede notater flyter både hjemme og på kontoret. Telefoner som skal tas, tekster som skal skrives og korrekturleses, tekniske ting som skal sjekkes og fikses - lista over ting som skal gjøres hoper seg opp og synes å bare bli lengre for hver dag. Skulle ikke den lista blitt kortere før deadline, da?

Lanseringer er ikke for de trygghetssøkende - kjør på!

Tvert i mot krever det vilje til å ta risiko (vil noen kjøpe når det er ferdig?) og utholdenhet (når du er sliten, og det er mye jobb igjen).

Når tidsskjemaet sprekker.

Når noe du trodde var i boks viser seg å måtte sendes på skraphaugen.

Når du oppdager at en av dine konkurrenter snakker om å lansere noe som er i samme gate som det du har i støpeskjeen og er umåtelig stolt av.

Du må bare kjøre på og ha trua på ditt eget produkt.

[easy-tweet tweet="Ingen kommer i håg en fegis (svensk ordtak) - Kjør på og rekk deadline" user="fjellflyt" hashtags="gründer"]

5 tips for å rekke deadline

#1 Prioriter beinhardt

Jeg prioriterer slik: 1) Eksisterende kunder, 2) Potensielle kunder, 3) Egne utviklingsprosjekter

Rett før deadline på egne utvilklingsprosjekter prioriterer jeg kun 1 og 3. Ideelt sett har jeg satt av tid til å kun jobbe med 3.

#2 Få tilstrekkelig hvile

...så du ikke går helt tom.

Det er ikke sikkert du får 8 timers søvn, men suksessen til prosjektet er avhengig av at du klarer å holde energien din oppe helt til du er i mål. Det er en del av jobben. Altså må du prioritere hvile i tillegg til å jobbe. Så får du heller kutte ned på hvilke arbeidsoppgaver du skal gjøre og kultur- og fritidsaktiviteter du skal være med på i innspurten.

#3 Ta i mot hjelp

Når du er i flytsonen er det lett å bli veldig innadvendt og opptatt av deg selv og ditt. Husk at det er en hel heiagjeng som gjerne vil hjelpe deg - om de kan. Selv om du ikke kan få dem til å gjøre selve prosjektet for deg, spør om hjelp til noe annet. Kanskje noen venner kan leke med barna en ettermiddag. Noen andre kan fikse en felles gave om dere skal i bursdag uka etter. Si ja hvis noen spør om de kan trå til for deg!

#4 Kjør på

Bli på stubben din til du kommer i mål. Jobba på! Ikke la noe stoppe deg, aller minst den lille fyren på skuldra som sier at "dette klarer du ikke". Vis hva du er laget av!

#5 Gå deg kreativ

Når det røyner på og man er skikkelig trøtt og sliten er det siste man tenker på å gjøre noe anstrengende, som å gå seg en tur ut - uansett tempo. Men når hodet er slitent er det utrolig hvor god effekt man kan ha av å gi kroppen mulighet til å bevege seg litt. Ta en kort tur på 10-20 minutter. Selv om du må slepe deg over dørstokken vil du komme tilbake med ny energi og kreativ flyt.

Unngå smellen som kan komme etterpå

Stressnivået kan nå nye høyder under en lansering. Etter å ha startet to bedrifter har jeg lært det på den slitsomme måten…

Neste blogg vil handle om hva du kan gjøre etter lanseringen for å unngå å gå på en smell.
Slik kan du realisere forretningsideer - og et oppgjør med Albert Åberg
Hva bør du gjøre etter deadline?