Har du opplevd den? Den irrasjonelle bekymringen for «hva hvis…» og «tenk om…»

FORFATTER
Torill Bye Wilhelmsen

Selv den mest fornuftige, jordnære praktikeren og realisten har opplevd et heftig tankekjør av «hva hvis» og «tenk om»-tanker som er vanskelig å skru av! De dreier seg om negative tanker om hva som kan komme til å skje…

Det kan være:

 1. Hva hvis alt for få vil kjøpe produktet mitt…
 2. Tenk om konkurrentene har så sterkt grep på markedet at jeg ikke når ut til mange nok kunder raskt nok?
 3. Tenk om jeg må jobbe døgnet rundt for å skaffe nok inntekter, og blir utbrent?
 4. Hva hvis kostnadene blir for store?
 5. Tenk om jeg satser på noe som ikke er lønnsomt nok?

Noen ganger kommer tankene idet hodet treffer puta om kvelden, og vips blinker sifrene 02:17 faretruende mot deg fra den digitale vekkerklokka.


Er du også bekymret for hva som «kan komme til» å skje?

Du merker det ved at: 

 1. Du bruker like mye tid på å tenke på hva du skal gjøre når du setter i gang «på ordentlig», som du bruker på å få det gjort I DAG…
 2. Du jobber fortsatt full tid i «pengejobben», selv om du har snakket om å trappe ned til 80 prosent så du får tid til å gi gründerprosjektet ditt en skikkelig sjanse. Men på kveldene og helgene er du sliten og får ikke gjort stort, og du er irritert over å være i denne tilsynelatende endeløse spiralen av «høna og egget»-problemer med tidsbruk.
 3. Du er utrygg på at du faktisk har et salgbart konsept, om ideen er bra nok og om det vil selge så det suser så du kan få en god inntekt, mulighet til å investere i bedriften og reise på ferie med familien.
 4. Du lar deg lett distrahere, lager 2do-lister, vasker klær istedenfor å jobbe, utsetter ting, prokrastinerer, somler bort tida på facebook, flytter sofaen hit,  sorterer papirer, flytter sofaen tilbake igjen, tenker at du ikke har en bra forretningsplan ennå og at det er DERFOR du ikke har fått ut fingeren.
 5. Om du blir bedt om å beskrive følelsen bekymringene gir deg, kunne du sagt at du føler deg litt «stuck», at du VIL men ikke er helt klar riktig ennå, at du trenger mer tid, og at du egentlig er modig – men nå når du vil satse på din egen idé er du (kanskje for første gang) REDD.
Hvorfor dette er unødvendige bekymringer!

Bekymringene for «hva hvis» det ene eller det andre skjer i framtida, er reelle. Du har ikke kontroll på hva som vil skje om et halvt år, så du må i steden lære deg mentale teknikker for å håndtere «tankekjøret». Noen av tingene du frykter kan faktisk inntreffe.

Allikevel er det er én ting som er VERRE enn at disse tingene inntreffer:

Det verste som kan skje er at du blir stående på stedet hvil der du er idag! 

Det er manges verste gründermareritt å være stuck i en vanlig jobb, med dårlig selvtillit når det gjelder egen kapasitet og evner, samtidig som du drømmer om å skape din egen arbeidsplass – for eksempel på en gård, der du kan skape og spre glede til de besøkende.

Du kan stå godt rustet mot det aller, aller meste som kan oppstå av kriser i businesslivet, men er du godt rustet mot din egen utsettelsestrang?


Fjellflyt_lev av det du brenner for_04_square

Det er umulig å gå tur og forbli frustrert… forskjellige former for gåmøter og kreative turer er en ypperlig metode kombinert med teknikker fra mental trening. Lag deg frirom, gå tur!

Hva du kan fokusere på som er mer konstruktivt
 1. Lær deg verktøyene og knepene fra mental trening som gjør at du får kontinuerlig og jevn framdrift til tross for bekymringer om «hva hvis» og «tenk om». Legg en demper på den indre tankekverna og erstatt den lille djevelen med en supporter!
 2. Strekk deg lenger enn du tror du kan! Du må ofre litt, satse noe og investere mye for å komme dit du vil. Det skumle er at du må gjøre det FØRST.  La denne usikkerheten trigge det RÅE i deg, så du får adrenalinkick hver gang du investerer – i bedriften og i deg selv!
 3. Visualiser. Forestill deg at du ikke gjør EN ENESTE endring i livet ditt de neste 10 årene. Hvordan ser livet ditt ut da? Er du fornøyd med å jobbe 8-16, at ingenting skjer, ideene forblir ideer, og alt blir som nå? Hvordan vil du føle at du har håndtert din nåværende situasjon? Gjorde du det meste ut av de mulighetene du hadde?
Ikke hør på andre, men gi deg selv det beste rådet du kan få!

Jeg har nylig leid meg kontor på næringshagen, ansatt Christel til å hjelpe meg med salg og startet på (enda et) markedsføringskurs. Snart står et mentorprogram for tur (skitdyrt – men SÅ verdt det).

Jada, jeg har et knallfint hjemmekontor, jeg kan selge og jeg har studert markedsføring på mastergradsnivå.

Så hvorfor bruker jeg det knøttlille budsjettet mitt på dette? 

Fordi den sikreste måten å få momentum, RÅ framdrift og å sette flere ideer i bevegelse, er å investere.

I meg selv.

I bedriften.

Først. (Les: NÅ)

GJØR DET NÅ!!!

Skriv ned 3 ting DU ville rådet årets utgave av deg selv til å gjøre om du reiste 10 år fram i tid og så deg selv der du er idag. Skriv disse tingene på en liste i prioritert rekkefølge, og idémyldre 10 måter du kan gjennomføre dem på (selv om du tror du ikke har tid eller råd).

Du vet best hva du trenger, men jeg er her for å fortelle deg at du tør mye mer enn du tror!