Hva gjør du når alt går på tverke og du har mest lyst til å gi opp å være gründer?

Motgang gründer

Har du en "overlevelsesstrategi" for nedturer og tilbakeslag?

En ting de fleste  alle gründere har til felles er at man opplever at ting skjærer seg.

Det kan være at:

- Du ikke får napp hos den (viktige) kunden du har jobbet lenge for å selge deg inn til

- En negativ tilbakemelding på produktet ditt eller tjenesten din

- Ren og skjær uflaks!

- En kunde du har sier opp avtalen (du har vel skriftlige avtaler?)

- Du har glemt noe, gjort en feil eller mislyktes med Plan A

- En konkurrent lanserer nesten nøyaktig det samme produktet som du har jobbet med i månedsvis!

- Du har blitt intervjuet, og kjenner ikke igjen det du sa når du ser artikkelen på trykk

 

Når alt skjærer seg, hva gjør du da?

Denne uka hadde jeg en dag som startet med vinterens hittil fineste soloppgang. Jeg skulle til fjells for å lage en video, og underveis fikk jeg den ene telefonen etter den andre med dårlige nyheter. Noen timer etter føltes det ut som om jeg hadde vært i ringen med Cecilia Carmen Linda Brækhus som motstander. Jeg hadde ikke fått ett slag i trynet, men tre.

I hele år har jeg trent på å komme raskt over nedturer, men denne dagen var en sterk 9-er på "nå blåser det storm"-skalaen. I bilen på vei ned fra fjellet brøt sola gjennom skyene, og jeg stoppet bilen. Jeg ville helst avlyse denne dagen og starte på nytt imorgen.

Innta fosterstilling, NÅ!

En stund satt jeg og bare stirret ut på landskapet. Så på klokka. 5 minutter hadde jeg sittet der. Jeg så skyene stryke over fjellryggen mens jeg førte en slags stum samtale med meg selv. Temaet for denne nokså spontane "medarbeidersamtalen" (hvis man kan kalle det det, jeg satt tross alt og snakket med meg selv og følte meg litt sprø), var "Skal jeg fortsette med Fjellflyt, eller ikke":

Hør her, Torill.

Dette gjør vondt, ikke sant?

Du hadde ikke forventet dette, og det er ingenting du får gjort med det nå. 

Det er lov til å gi opp, hvis du tror det er det beste for deg.

Du MÅ ikke gjøre det her. 

Det er helt lov å bestemme seg for at nok er nok. 

Det er greit å slutte, om du vil. 

Du får lov. 

Jeg pustet tungt, og kikket på klokka. 10 minutter. 15. minutter. Den tilmålte "deppetida" var ute.

Jeg ga meg selv lov til å gi opp å starte bedriften

Jeg åpnet bildøra og gikk ut av bilen. Beundret utsikten. Tenkte. Jeg hadde gitt meg selv lov til å gi opp, men det interesserte meg rett og slett ikke. Ingen nysgjerrighet, vilje eller arbeidslyst ble vekket til live av muligheten for å forlate Fjellflyt og finne meg noe annet å gjøre.

Bak i bilen fant jeg fram kameraet og stativet. Ikke en sjel å se (hvor var alle på en slik fantastisk vinterdag? Inne???).

- Nå skal jeg filme dette lyset til batteriet går ut! Sa jeg høyt ut i lufta. Så krysset jeg veien og bakset meg ned til innsjøen i en halvmeter nysnø. Der gjorde jeg flere opptak. Boblejakka lå igjen hjemme, og vottene mine også. Minnekortet fylte seg opp med mange små filmsnutter. Leppa hovnet opp etter et uelegant fall fra et bjørketre.

- Ikke søren om jeg gir meg, tenkte jeg.

Det er dette jeg vil.

Jeg prøvde å tine opp tærne mine mens jeg tenkte på gründermålene mine.

Det er dit jeg skal. Og jeg skal ikke stoppe nå. Her. Selv om denne dagen var skikkelig dritt.

Suksess

Mentale teknikker for å takle nedturer som gründer

Dette er de mentale teknikkene jeg har trent på i år for å komme raskt over tilbakeslag og nedturer som gründer:

1. Å angre på at jeg har brukt tid på prosjekter som går skeis (eller i alle fall ikke etter planen) er bortkastet tid. Så det bruker jeg ikke tid på. Slike "feil" er tegn på at jeg har prøvd å få til ting, så jeg gir meg selv 2KP+1O (2 klapp på skuldra+1 omfavnelse).

2. Ikke la feil som det ikke er noe å gjøre med nå, gå inn på meg. (Ja, selv om det muligens var "min skyld" fordi jeg selv gjorde en feilvurdering).

3. Depp i maksimalt 15 minutter. Ut med gørra. Etter 15 minutter - skift fokus. (Les: Fortsett med det du egentlig holdt på med - bygge opp en levedyktig bedrift).

4. Vis litt fandenivoldskhet! Jeg er ingen pingle! (Go get´em.)

5. Velg en av to muligheter: 1) Gi opp. 2) Fortsett. Velger jeg å fortsette har jeg tatt et aktivt valg om å "stå i det", så da blir det litt lettere å holde ut nedturene og kravle meg på beina igjen!

(Tilleggsopplysning: Mandelstang og te virker alltid beroligende, sammen med en telefon til ei god venninne. Har også et par andre lignende strategier, men de gjør seg kanskje ikke på trykk?)

Hva er dine "overlevelsesstrategier" på dårlige dager?

Jeg må vel bare innse at dette ikke var den siste "drittdagen" i gründerlivet, og at å takle motgang er noe jeg fortsatt må trene på. Dette er også et tema vi har gode diskusjoner om på Gründertrening. Uansett hvor leit det er når det skjer, husk at når du tror du har tryna for siste gang, så kan du være veldig nære noe veldig bra uten å vite det selv. Men det er det bare de som prøver én gang til, som får oppleve.
Hvordan skrive en populær blogg når dårligere skribenter trekker til seg trafikken?
Mitt feiltastiske år som gründer i startgropa