Mitt feiltastiske år som gründer i startgropa

Det er snart over, og da må det oppsummeres. Mitt feiltastiske år. (Så blir det litt lettere for oss alle å PRØVE - selv om vi ikke får det vil ha det perfekt).

Nå er den her. Den tida på året hvor vi prøver å ikke stresse med alt som ikke er gjort før jul, både på jobben og på hjemmebane. Jeg har ikke engang send ut julekort. Jeg gleder meg til å feire jul hjemme i Vågå, men jeg tror jeg må tvinges til å løfte fingrene fra tastaturet i år rett før jula ringes inn! Nå skjer det nemlig mye spennende, og det på tross av...en rekke FEIL jeg har gjort i år!

Hva betyr feiltastisk?

Feiltastisk (flawesome på engelsk) er forøvrig et ord som Kathrine Aspaas bruker flittig i boka Raushetens tid som anbefales for alle gründerspirer, ildsjelere og ledere (det vil si DEG!). Det minner meg på at feil kan være fantastiske fordi det åpner opp for nye perspektiver, muligheter og tankemønstre, at jeg må gjøre feil for å skape noe fantastisk, og at jeg rett og slett kan FEIRE feil. Så først - se denne videoen om å gjøre skumle ting som du ikke kan, men som du har lyst til å lære deg.

Året oppsummert - eller; Hvor mange feil kan man rekke å gjøre på ett år?

Feil #1 - Nådde ikke målet mitt for 2013

Selv om jeg helst vil slippe å tenke på det nå, satte jeg meg et stort mål for 2013. Jeg skulle skrive en bok. Det har jeg ikke gjort - ennå. Det var nemlig et fritidsprosjekt - og fritida har jeg brukt på kun to ting: Hvile og Familie.

Feil #2 - Gjorde en generaltabbe på LinkedIn...(inviterte alle e-postkontaktene mine)

Feil #3 - ...og gjentok nesten den samme feilen på G+, men i større skala (inviterte ALLE i kretsene mine inn i en lukket gruppe).

Feil #4 - Bestilte lydutstyr til et helt studio, og klarte ikke å få det til å virke (nå har jeg returnert det).

Feil #5 - Søkte finansiering, og fikk avslag (noe jeg visste at jeg kom til å få, fordi jeg ikke tilfredsstilte alle kravene. Snakk om bortkastet tid!).

Feil #6 - Slettet hele nettsida mi. "Ikke gjør dette i din bedrift"-skrekkscenario!

Feil #7 - Skulle gjøre ferdig ett, nei TO prosjekter jeg har holdt på med i evigheter. De stoppet helt opp av ulike årsaker (en av dem: meg).

Feil #8 - Denne feilen er pinlig, så jeg gidder ikke nevne den. Jeg "lånte" bilder jeg fant på nettet og brukte dem i blogginnlegg, i stedenfor å kjøpe dem hos noen som selger slikt. Flaut, flaut, flaut.

Feil #9 - Har ikke fått podcastserien jeg har planlagt på lufta, på grunn av #4.

Feil #10 - Ett av prosjektene dette året gikk i dundrende underskudd.

Gründer Torill Bye Wilhelmsen tilbyr gründerkurs og coaching for gründere som vil starte bedrift. Fotoshoot i striregn - moro lell, selv om vi kjempet mot regn, tåke og kraftig vind (uvanlig kombo).

Hva har jeg fått til - på tross av alle feilene?

Suksess #1 - Har laget og beta-testet Gründertrening nettkurs med de beste beta-testerne Norge kan oppdrive! (Kursstart 1. april 2014, om du er interessert).

Suksess #2 - Var med i forskningsprosjekt om hvordan hjernen fungerer optimalt (du vet - når man går og tenker!)

Suksess #3 - Tok steget fra "hyggeblogging" til "blogging for bedrift".

Suksess #4 - Hevet standarden på bloggen, blant annet med kjøpte bilder.

Suksess #5 - Laget ny, frisk nettside (helt selv - skal jeg lære deg det?), og skaffet backupsystem.

Suksess #6 - Lærte meg Twitter, LinkedIn, G+, Google Drive, og testet mange artige Google Labs-ting, og ulike apper, for å nevne noe...

Suksess #7 - Har flere samarbeidsavtaler på trappene for neste år!

Suksess #8 - Har bygd opp et nettverk og gründerfellesskap med flere hundre ambisiøse gründere gjennom nyhetsbrevet, og kan nesten ikke vente på å åpne e-posten min om morgenen for å lese om gründerplanene deres!

Suksess #9 - Har kommet i form, bare på grunn av at jeg har begynt å gå små turer på dagtid samtidig som jeg har telefonmøter eller hører på podcast. Fin bieffekt av gåmøter!

Suksess #10 - Har fått en stor dose trygghet og selvtillit på hva som gjør Fjellflyt og Gründertrening nettkurs unikt, solid og effektivt, og er veldig klar for 2014 med den ferske visjonen min om å sette "Ideer i bevegelse".

Hva kan du lære av mitt "feiltastiske" år?

1. Feil er en naturlig del av "livsløpet" til en oppstartsbedrift, spesielt i starten (egentlig så lenge man utvikler seg). Det er flaut, men noen ganger kan man rett og slett snu tabber til å bli veldig nyttige!

2. Feil er sjelden fatale, de fører ikke til at du må gi opp prosjektet eller ikke kommer til å kunne leve av det du brenner for!

3. Feil betyr at du PRØVER. Alle heier på folk som prøver. Du bør heie på deg selv også, SPESIELT når du gjør en feil.

4. Du må ha en viss balanse mellom FEIL og SUKSESS, for det er å gjøre ting riktig vi lærer mest av. Ikke av feilene. Finn en læremester - eller helst flere - så du kan lære deg de viktigste strategiene og slipper å gå i for mange tidsslukende feller.

5. Når et år med mange feil oppsummeres, kan resultatet være at det som føltes som å løpe inn i en uendelig rekke snubletråder i sum har vært et: FANTASTISK ÅR!!! 

Konklusjon: Det er ikke så farlig å gjøre feil!

Det ENESTE du trenger å gjøre, når du gjør en feil.

Se her. Les teksten nøye. Det eneste du må gjøre når det oppstår en feil, er å beklage feilen og tenke "OK!". Det er ingen andre alternativer. Ser du det?

Få suksess som gründer gjennom å beklage feil

Ordet som erstatter mål og nyttårsforsetter for gründere i 2014

Jeg vil takke deg for at du har fulgt med den spede oppstarten til Fjellflyt i 2014. Året tok andre retninger enn jeg først hadde tenkt, så neste år dropper jeg alle nyttårsforsetter, jeg dropper mål (hvis du vil ha mål, les artikkelen Det nyttårsforsettet ditt mangler for at du skal nå ditt kreative mål), og jeg har ett ord jeg skal ta med meg i steden: FOKUS. Det var (som du kanskje ser av den litt springende lista over) litt mangelvare tidligere, men jeg begynner å bli bedre på det og gleder meg til å trene meg opp til en laserfokusert gründer i 2014! Vil du ha et slikt ord, kan du starte med å finne ut hva som er dine styrker og svakheter.

 Håper du blir med videre på ferden.  Ønsker deg et fantastisk - og feiltastisk år (uansett når på året du leser dette)!

Feriefrisk julehilsen fra Torill "feiltastisk" Wilhelmsen
Hva gjør du når alt går på tverke og du har mest lyst til å gi opp å være gründer?
3 tips til gründere som blogger for å markedsføre bedriften