Kom deg opp av stolen! Slutt med farlig stillesitting

Stillesitting er farlig

Gå mer i arbeidstida!

Dette er et utdrag fra en artikkel i Dagbladet (se kreditering lenger ned på siden):

Torill Bye Wilhelmsen brenner for å gå mer i arbeidstida. Hun er lidenskapelig opptatt av at arbeidstakere må komme seg opp av stolen og gå mer.

For noen år siden startet hun en egen bedrift basert på den ideen. Hun mener gåing kan hjelpe gründere på veien mot å starte og utvikle lønnsomme bedrifter, samtidig som de blir mer kreative og aktive i arbeidshverdagen.

Sin egen prøvekanin
- Jeg var sykemeldt og klarte så vidt å gå til postkassa. Da begynte jeg å tenke på hva jeg trenger for å ha det bra for å bli frisk igjen. For meg var det viktig å gå turer i naturen og å være kreativ. Etter hvert som jeg gikk, kom jeg på mange ideer. Jeg begynte også å eksperimentere med hva slags type turer som gjorde meg mer eller mindre kreativ. Jeg eksperimenterte ved å gå utenfor stier, gå inn i grantrær og jeg prøvde meg fram med ulikt tempo, forteller Wilhelmsen som kaller seg selv en "gå-nerd".
Ble forsket på

Det var likevel etter at gå-eksperimentene hennes ble forsket på av Mia Keinänen ved NIH, som studerer bevegelse og kreativ tenkning, at Wilhelmsen lærte hvor farlig stillesitting faktisk kan være.
- Da fikk jeg ideen om å kombinere entreprenørskap og turgåing - og ideen fikk jeg selvfølgelig mens jeg gikk, ler hun.
Tar med gründere ut i naturen

I dag driver hun kurset Gründertrening hvor hun blant annet tar med kursdeltakere ut i naturen - såkalte "walkshops", som et alternativ til typiske seminarer. På det meste har hun hatt 130 personer samtidig med seg ut på tur for å gå og lære. Hun lager også "vandresnutter", som er små forelesninger du hører på mens du går, og tilbyr gratiskurset "Gå deg kreativ".

Ingen vei tilbake til stillesitting
- Hvis du først prøver å jobbe mens du går - vil du ikke gå tilbake til å jobbe sittende. Du blir avhengig, sier Wilhelmsen som i tillegg til å gå mye ute, har installert tredemølle under pulten på kontoret.
Kom deg opp av stolen

Dette er et utdrag av en større artikkel i Dagbladet 20. oktober 2014, skrevet av journalist Lisa-Mari Moen Jünge. Fotograf var Øistein Norum Monsen. Undertekstene er mine egne.

Inspirert? Få tipsene til å sitte mindre og gå mer

Slik unngår du stillesitting på jobb og blir mer kreativ og aktiv i arbeidstida: 10 tips for å sitte mindre og gå mer.
Kunsten å selge softis i september - hvordan selge sesongvare utenom sesong
Slik får du stjerner på Facebook-siden til bedriften