Jeg elsker kroppen min

Lytt

I januar dukker det opp et ras av artikler om slanking, kosthold, trening og mål. Viljestyrken skal bøyes og bendes - helst økes, mens midjemålet, rumpa og låra skal krympe. Vi har ikke lov til å spise snop eller pasta eller hva det nå er. Begrensninger virker å være stikkordet, ikke livsutfoldelse.

Når jeg leser disse artiklene føler jeg at det er én ting som krymper, og det er ikke kaloriene som krymper seg, det er selvfølelsen.

Lytt til kroppen

Jeg får også lyst til å protestere mot alle artiklene som fokuserer på at det er utseendet som teller. Hva om vi kunne fokusere på alt det positive ved å bevege oss i steden, både for kropp og sinn? Bevegelse gjør oss mer kreative, og samtidig unngår vi stillesitting.  Men i all den velkomne forskningen som presenteres nå om at stillesitting fører til at vi sitter oss syke, er det også den samme faren som i nyttårsdebatten om slanking: Pekefingeren kommer opp. I den forbindelse skrev jeg det som er uthevet under på facebook:

Jeg elsker kroppen min! Den tar meg med på tur, og er bedre enn noen app til å ”lagre” det jeg gjør som gjør meg friskere, gladere og mer kreativ. Kroppen er bedre enn noe dataspill til å gi belønning når jeg klarer ting, som et hormonrush av endorfiner og adrenalin når jeg hopper fra en stein til en annen. Det tar bare SEKUNDER før den responderer på aktivitet når jeg har sittet en stund først.

Jeg er langt fra flat mage og sprettrumpe, selv om jeg gjerne skulle sagt ja til det hadde jeg fått det gratis.

Men ingenting kommer gratis!

Å bruke tid på å få en sterkere og sunnere kropp, eller en slankere og penere en, krever innsats.

Energi jeg for øyeblikket velger å egne til familien, til reising og til å bygge opp en bærekraftig bedrift.

Alle selvhjelpsartiklene hjelper heller ikke på det faktum at mange føler et større og større press på å "fikse alt".

Om det er sprettrumpa du går for, så må du forsake noe annet.

Om du vil ha en kul bedrift, så må du også ofre noe.

HELSA vår derimot, skal vi ikke legge på is.

Derfor er det all grunn til å bevege seg mer så kroppen blir glad. Den er tross alt den eneste kroppen vi kommer til å få utdelt her i livet.

Bevegelse og mindre stillesitting er nøkkelen til et aktivt og godt gründerliv. Ikke bare blir du mer kreativ av det, du lever lenger også.

En uventet effekt av Gründertrening

I gründertrening får deltakerne vandresnutter, nemlig forelesninger som de lytter til når de går tur. En uventet effekt av Gründertrening har derfor vært at mange har blitt mer aktive og har fått mer energi. Det kaller jeg kinderegg-effekt! De lærer å starte en lønnsom bedrift, kommer seg over dørstokken og kommer hjem proppfulle av energi og inspirasjon. Ikke bare i januar, men hver dag i 2 måneder. Det er lengre enn det du må holde på for å innarbeide en ny vane, så etter at Gründertrening er slutt så fortsetter de aller fleste med flere gåturer, noen har begynt å jogge og andre har funnet seg selv på tur i nærheten en nasjonalpark med et nytt turkart mellom hendene...

Bergljot Rosvoll i Helseatferd tok Gründertrening i 2014 - hun var allerede aktiv som få og kunne aldri tenke seg å ta et kurs hvor hun måtte sitte foran PC-en i timesvis og se videoer. Vandresnuttene passet derfor perfekt for henne. Hennes herlige innstilling om at vi skal droppe slankinga fortjener oppmerksomhet. Tenk prestasjon, er hennes oppfordring.

For egen del vil jeg legge til at [easy-tweet tweet="Alt er mulig - men ikke samtidig! " usehashtags="no" url="/jeg-elsker-kroppen-min"]

Jobbe i ferien - eller ta fri?
Fjellflyt nominert til Best i tekst-prisen 2014