Reise utenlands med barn og bedrift - javisst!

Gå deg kreativ i skogen

Familien min består av Morten, Ask (fem og litt mer enn et halvt år) og meg. Nyttårsaften bestemte vi oss for å reise til Portland på vestkysten i USA. Nøyaktig 4 måneder etter har jeg fått mitt første stikk av en amerikansk mygg med hjemmeadresse Oregon (og tro meg, jeg reiser ikke før om 10 uker eller etter at jeg har kverket den lille rakker´n - hva som nå måtte inntreffe sist).

Vil du reise utenlands med barn og bedrift? Det går an!

Sommeren går fort over i september, men på så kort tid rekker du faktisk å;

1) Komme opp med et konkret mål for noe du har skikkelig lyst til, og som virker oppnåelig om en 3-4 år.

2) Finne ut hvordan du kan gjennomføre den innen 1 år, på tross av overnevnte realistiske tidsplan.

3) Befinne deg der du ville være - men bytt gjerne ut myggstikk med multelikør (det kløøør).

Ideen om å reise utenlands med barn og bedrift er noe vi har snakket om at "hadde vært moro en gang", men det har ikke vært noe vi har tenkt spesielt mye på. Før vi plutselig fikk veldig lyst til å gjøre nettopp dét! Og med en femåring som er skolegutt til høsten fant vi ut at det var lurt å gripe denne muligheten for en skikkelig langtur før vi blir bundet til skoleferiene.

Hvorfor Portland, Oregon?

Å reise utenlands med barn er antakeligvis lettere enn å relokalisere en hel bedrift - selv om den består av en eneste gründer. Første bud er å finne ut hvor man skal reise, i mitt tilfelle var det bare ett sted jeg kunne tenke meg å tilbringe så lang tid akkurat nå: Portland, Oregon. Hvorfor?

1) Portland er et forbilde innenfor bærekraftig byutvikling og spesielt walkability. Det i seg selv MÅ jeg jo sjekke ut. Fortrinnsvis på denne søte måten.

2) Folka her uttrykker seg kreativt gjennom å starte egne bedrifter, lage god mat til venner og familie, og har byttet ut stressende bilkjørende liv med gangavstand og slow living. Kinfolk er et magasin og en bok som formidler denne livsstilen som jeg gjerne vil nærme meg enda mer (sakte, selvfølgelig). Det handler om å leve mer, og bruke mindre.

3) Det virker som alle andre nordmenn reiser til Silicon Valley eller New York, men som ihuga Fjellflyt-entusiast vet du at det gjelder å skille seg ut i mengden: annerledes er bedre! Når andre sitter på ræva, går vi tur fordi det funker bedre. (Mer om #keepfjellflytweird om litt). Det er en mengde startup-arrangementer å velge mellom og kanskje blir jeg kjent med noen inspirerende gründere du kan treffe i kommende nyhetsbrev.

4) I Oregon fant jeg Tara Gentile som driver med mye av det samme som meg, nemlig hjelper gründere med små bedrifter å finne ut hvordan du kan bruke de ressursene du har til å bygge ditt livsverk - på din måte, ikke ved å følge en oppskrift som virket best for fem år siden for den som laget den. Vi deler mange grunnleggende verdier - som å tenke stort men starte smått, bruke egne ressurser og ikke kopiere de bedriftene vi er misunnelige på (i smug, men likevel), og å treffe de riktige folka som virkelig trenger produktet ditt i markedsføringen i steden for å rope høyest og bidra til en masse unødvendig støy i sosiale medier og på nettsider (SE DISSE TRE GRATIS VIDEOENE, LIK OG DEL, VINN EN PLASS HVIS DU TAGGER TRE VENNER OG DELER LINKEN PÅ FACEBOOK OG TWITTER). Å reise hit for å ta Taras trening i Quiet Power Strategy virket plutselig som den naturligste ting i verden. Forhåpentligvis kommer jeg hjem med stempelet godkjent tatovert på armen så jeg tør å bade på Festestranda sammen med Ari Behn om vi er på ferie i Moss samtidig (jepp, vi er fra samme område).

5) Portland kalles Beervana. Og når du tror du har kommet til ølhimmelen, ser du en dør til, og den heter Brewvana.

Vær annerledes og bedre

Slagordet (ok, det uoffisielle) for Portland er: Keep Portland Weird. En luring foreslo at jeg kunne merke innleggene på facebook og instagram (@fjellflyt) med #keepfjellflytweird for å huske på motivasjonen for å reise hit:
Skal vi klare å være annerledes og bedre, så må vi finne våre egne inspirasjonskilder, og tørre å skille oss ut.
Visit Portland sier at "Det skjer mye her, som ikke skjer noe annet sted". Det er akkurat det som gjør det interessant å være her en lengre periode for en gründertrener som er overbevist om at:
Du har en spesiell kombinasjon av erfaring, kunnskap og ideer - en kombinasjon som ingen andre har.
Er du er klar for å være annerledes og bedre? Det koster å ikke kjøre på de bredeste motorveiene, men finne din egen sti. Det ER mildt sagt uvanlig å fyke avgårde til utlandet i 10 uker sånn midt i en oppstartsfase av en helnorsk bedrift, og jeg har selvfølgelig fått høre at jeg burde blitt hjemme (men takket være at jeg omgir meg med en masse andre raringer har jeg mye oftere fått høre at dette er helt riktig tid og uten tvil riktig sted).

Er du klar for å stå løpet ut på annerledes-veien, så får du oppskriften på å følge ekstra nøye med på studieturen her:

Keep Yo´self Weird

1) Keep Yourself Weird ved å følge med på #keepfjellflytweird på Instagram. Følg @fjellflyt på Instagram så får du bildene opp i bildestrømmen din, og jeg får en sjanse til å følge deg tilbake!

2) Finner du noe interessant i Portland-området, gi meg et hint om det så kan jeg utforske det og dele det jeg fant ut. (Det MÅ ikke være øl eller sjokolade, men det hjelper jo på motivasjonen hvis det er moro!)

3) Kjenner du noen som kunne ha godt av en intravenøs dose amerikansk gründerkultur på slowliving-vis, så tips dem om at jeg er på studietur på vegne av hele Fjellflyt-gjengen!

Så følg @fjellflyt på Instagram og finn ut hvordan Portland leder an i walkability, bærekraftig reiseliv og entreprenørskap, og for å høre historiene om folk jeg møter meld deg på nyhetsbrevet for å få de gode gründerhistoriene.

Fjellfrisk hilsen fra Torill "reisende gründernerd" Wilhelmsen

 
Norsk gründer i Forbes - Fjellflyt omtalt i verdens største businessmagasin
Kunsten å gå