Bli mer kreativ ved å sitte mindre og gå mer!

SWP_0616-Edit

Stillesitting er farlig, og du blir mer kreativ når du går

Idag er en merkedag som vil få konsekvenser for norske arbeidsvaner dette århundret. Helsedirektoratet har endelig gått inn for å begrense stillesitting i myndighetenes nye helseråd som kom idag. Jeg sier: ENDELIG kommer de etter!

Helsedirektoratet er klare i sin tale

Helsedirektoratet la for første gang på 8 år fram nye norske anbefalinger om kosthold, ernæring, fysisk aktivitet og stillesitting. De nye anbefalingene er den første store endringen av de nasjonale kost- og aktivitetsrådene på like lenge. De største endringene handler om fysisk aktivitet, nærmere bestemt anbefales det å redusere stillesitting for barn, ungdom, voksne og eldre. Det pekes på at stillesitting er en selvstendig risikofaktor, som ikke oppveies ved jevnlig trening.

"Både her til lands og internasjonalt har vi fått øynene opp for den store, selvstendige helserisikofaktoren stillesitting. Regelmessig fysisk aktivitet to-tre ganger i uka veier ikke opp for risikoen det medfører å sitte ned store deler av dagen. Det er viktig å vektlegge dette i anbefalingene, og det er nødvendig at dette gjøres kjent hos helsepersonell, hos arbeidsgivere og i befolkningen for øvrig", sier divisjonsdirektør i Helsedirektoratet Knut-Inge Klepp.

Lyst til å bli mer kreativ? Sitt mindre!

Så enkelt er det: Hopp i det! Så enkelt er det: Hopp i det!

"Der Fjellflyt går foran tusler regjeringa etter", fikk jeg en humoristisk melding om på telefonen idag da helserådene ble kjent. Det var morsomt sagt, men det er selvfølgelig bred internasjonal forskning som har æren for dette, jeg er bare en bitteliten ildsjel i ei ganske lita bygd. Jeg har likevel prøvd å gjøre det jeg kan ut fra mitt ståsted. I 2 år har jeg blogget, skrevet nyhetsbrev, artikler og holdt foredrag om hvordan bevegelse gir bedre ideer, mer kreative løsninger på problemer og bedre folkehelse (det vil si bedre psykisk og fysisk helse hos hver og en av oss).

Bidraget mitt for å få gründere til å sitte mindre (bare prating fører jo ingen vei):

1. Utviklet Gründertrening - lær mens du går!, Norges første gründerkurs der deltakerne lærer å starte og utvikle lønnsomme bedrifter mens de går.

2. Fant opp "vandresnutter". Deltakerne på gründerkurset får lydfiler å lytte til mens de går tur, og disse forelesningene har fått navnet «vandresnutter».

3. Utviklet innovasjonsmetoden «Gå deg kreativ!» for at gründere, ildsjeler og ledere skal komme opp med flere og bedre ideer, videreutvikle dem og løse problemer som oppstår underveis i enhver utviklingsprosess. Les mer på www.grundertrening.no

4. Holdt Norges første Walkshop (workshop der man driver idéutvikling mens man går) på folkehelsekonferansen i Telemark høsten 2013 med 130 deltakere.

5. Samlet 1000 mennesker i en internasjonal Walking Movement, en gruppe der vi deler ressurser og nyheter om å gå og tenke.

Min bakgrunn for å gjøre dette er selvstudier og egne erfaringer, men også at jeg var en av respondentene i et forskningsprosjekt med dyktige og visjonære Mia Keinänen ved Idrettshøyskolen (og derfor har fått innblikk i det som er gjort av forskning i prosjektet til nå). De foreløpige resultatene viser at det å gå gjør oss mer kreative og gjør at vi tenker optimalt, og vi lærer mye bedre når vi går enn når vi sitter. Metodene vi bruker i Gründertrening nettkurs er basert på "walk&talk" eller "gå og prate", og er spesielt utviklet for at kreative folk skal bli enda mer kreative, løsningsorienterte og sette både seg selv og ideene sine i bevegelse.
Jeg vil lage en liten revolusjon i norsk arbeidsliv. Den starter med å sette ideer i bevegelse, og du og dine to bein kan bli med!
Min visjon er å sette ideer i bevegelse. Mange har opplevd å få kreative ideer på tur, og kjenner at de får mer overskudd og tenker bedre når de går alene eller sammen med andre. Få har gåmøter som fast rutine eller går tur med kollegaer for å utvikle nye ideer. Derfor har jeg laget egne metoder for hjelpe gründere, ildsjeler, arbeidstakere og ledere til å få bedre ideer og videreutvikle dem - mens de går.

Hvorfor er bevegelse bra for kreativiteten?

Gå og lær, gründer, stillesitting er farlig Lær mens du går!

Jeg mener vi må fokusere mest på grunnene til at bevegelse er BRA på kort og lang sikt, fremfor å "mase" med de negative effektene. Så vi starter med de.

Bevegelse gjør at hjernen fungerer optimalt, vi blir mer kreative og får flere «aha-øyeblikk», stressnivået reduseres, vi blir mer konsentrerte og kommer lettere i flytsonen. Årsaken til dette er at fysisk aktivitet stimulerer hjernen og gjør oss innstilt på læring, som er grunnlaget for kreativ tenkning. Her er 10 ideer til hvordan du kan få mer bevegelse inn i arbeidsdagen. 
Å sitte når vi skal lære noe, er den vanskeligste måten å lære noe på! Da bruker kroppen 1 kalori i minuttet. Det er 1 kalori unna å ligge under torva. Når vi går fungerer hjernen optimalt for læring.
Vi lærer bedre når vi går og lærer.  Å gå og tenke gir deg bedre ideer, bedre helse og mer energi og overskudd. Nå må vi endre den norske arbeidslivskulturen så den tar opp i seg dette. Helsedirektoratets anbefaling er et skritt på veien mot et mer aktivt arbeidsliv – men det er ikke nok! Næringslivet selv må også bidra.
Vi blir mer kreative og tenker bedre når vi går, og dette bør gründere utnytte for å få mer overskudd i bedriften og livet. Vi må sette ideer i bevegelse.

Hvorfor er stillesitting farlig?

blogg gründer Før hoppet jeg i fallskjerm. Nå hviler jeg på en stein. Hvem skulle tro at det siste var farligst?

Vår stillesittende livsstil er farlig for oss, og hvis vi sitter mer enn 6 t hver dag har vi økt risiko for kreft, diabetes 2, fedme, depresjon og hjerte- og karsykdommer. Det er vår tids røyking.

En kontoransatt sitter i 12,5 timer i snitt hver dag (andre 9,5 t). Det gjør at livslengden forkortes og risikoen for disse alvorlige sykdommene øker. Risikoen er tilnærmet like stor dersom en person trener på fritida, for stillesittingen er farlig i seg selv.

Sitting er så vanlig i vårt samfunn, at vi tar for gitt at det «bør» være slik. Tvert imot må vi gjøre arbeidsdagen MER fysisk krevende.

Stillesitting er som å "slå av" kroppen og hodet.

Motsatt blir du mer kreativ av å være i rolig, repetitiv bevegelse - som når du går.

Et eksempel på hva som skjer i kroppen – og hodet – når vi setter oss ned.

Innen noen minutter skjer dette i kroppen:

- Den elektriske aktiviteten i føttene blir “skrudd av”.

- Energiforbruket går ned til bare 1 kalori per minutt (1-2 kalorier fra å være død).

- Enzymer som bryter ned fett blir redusert med opptil 90 prosent.

- Etter to timer har det «sunne» kolesterolet gått ned med 20 prosent.

Å sette seg ned er som å skru rundt dimmeren på lyset så det nesten ikke er glød igjen. Og hva skjer i hjernen? Du blir hvertfall ikke mer kreativ!

Hjernen faller til ro, slik som kroppen.

Dette er alarmerende for hver enkelt av oss som prøver å tenke en fornuftig tanke. Det er også et skrekkscenario for norsk arbeidsliv, for vi liker å tenke på oss selv som et kunnskapssamfunn - og da trenger vi de gode hodene. Men enda mer trenger vi å gjøre hodene gode. Vet ikke hvordan det er med deg, men jeg har bare det ene hodet jeg fikk utdelt ved fødselen...og må gjøre det beste ut av det!
Stillesitting er livsfarlig, og du blir mer kreativ når du går. Ingen tvil om at norsk arbeidsliv må endres!

Bli mer kreativ med gåmøter

For å bli mer kreativ må vi tenke på tur - bokstavelig talt. Det går også an å være mer aktive i kreative prosesser - ved å finne nye måter å tenke kreativt på. Gåmøter og kreative tenketurer er et par av forslagene du finner i lista over hvordan du kan bli mer kreativ samtidig som du er i bevegelse, eller kanskje er du gründer og liker å høre på podkaster om å starte bedrift mens du går tur. Her finner du 10 tips til å være mer i bevegelse på kontoret. 

De fleste har kjent at de får mer overskudd og tenker bedre når de er ute og går, enten alene eller sammen med andre. Har du opplevd at du blir mer kreativ når du går? Meld deg på nyhetsbrevet, der finner du mange likesinnede folk som også liker å eksperimentere med nye arbeidsmåter - og være ute i naturen.
HANEN-samarbeid om gründerkurs fra Fjellflyt
Slik unngår du stillesitting på jobb og får mer bevegelse inn i arbeidsdagen - 10 tips for å sitte mindre og gå mer