Podkast ABC - hva er podkast?

Ideas In Motion Assembly Linked Comp 17 (0-00-01-00)

Introduksjon til podkast

Hva er podkast?

En podkast (eller podcast) er et radioprogram du kan abonnere på, som blir gitt ut som en lydfil du finner på Internett og ikke gjennom radiobølger. Og hvis du synes du finner podkaster "overalt" for tida så har det virkelig fått en renessanse nå! Det er mye å høre på for deg som liker å #gådegkreativ med noe lærerikt på øret!

Hvilke podkaster er anbefalt?

gode podkaster for gründere Podkaster om entreprenørskap på engelsk finner du i artikkelen Gode podkaster for gründere.  Vil du heller høre svensk kan du sjekke ut 3 bra podkaster om å starte bedrift. Ta også en tur innom Ingvild Hunsrøds oversikt over 10 podkaster om digital markedsføring.

Hvordan får jeg hørt på en podkast?

Du kan enten laste ned hver enkelt episode eller alle episodene til PC, smarttelefon eller nettbrett, eller spille dem av direkte i nettleseren (strømming/streaming). Du kan abonnere på en podkast i iTunes/Google Play, men det enkleste er å bruke en app  eller et lite program som er laget for å abonnere og administrere abonnementet på podkastene du vil prøve ut. De kalles podkast-avspillere og du finner tips om dem under.

Apper for å lytte til podkast

Finn en god podkast-avspiller for PC, iphone, Android eller mac Anbefaler Stitcher, en gratis app der du kan være din egen kringkastingssjef og lage egne radiokanaler med favorittpodkastene dine. Mer om Stitcher finner du i oversikten over 3 anbefalte podkast-avspillere. Artikkelen fortsetter under illustrasjonen. Tekstplakat for "Hva er podkast eller Hva er podcast med teksten Podkast ABC

Hvor ofte kommer podkastene ut?

Det kommer an på hvor ivrig den som lager dem er... de fleste kommer ut 2-4 ganger i måneden, mange kommer ut ukentlig, og noen ivrige verter som John Lee Dumas gir ut en podd om dagen. Hans podkast Entrepreneur on Fire er en av 10 anbefalte podkaster for gründere. En norsk podkast som Ingefær (om naturlig mat og helse) kommer ut ukentlig.

Hvor lang er en podkast?

Noen serier, som Off the Charts, har ofte korte episoder på 3-5 minutter, en hel haug har lagt seg på 30-40 minutter, mens noen særdeles pratsomme podkastverter som i the Solopreneur Hour Podcast bikker timen hver episode! Gründertrening er et helt kurs i strategi for små bedrifter, levert som podkast. Forelesningene kalles vandresnutter, og du lytter til dem når du går tur.

Er podkast bare lyd?

Podkast finnes både som lyd, akkurat som et radioprogram, og som video. Du spiller av videoene på samme måte, men ulempen er selvfølgelig at du blir klistret til en skjerm (og for mye stillesitting dreper). De som har videopodkaster har ofte korte episoder på 3-5 minutter.

Flere podkast-tips

I nyhetsbrevet fra Fjellflyt finner du en fast spalte som heter Dingser&Apper. Likte du denne artikkelen bør du ikke gå glipp av gründerinspirasjon (nesten) hver uke. Og så må du gjerne sjekke ut "Resilient Business Podcast" som vi lager sammen med Sonia Simone og Heather Thorkelson. 

5 TED-foredrag om kreativitet for late dager
3 anbefalte podkaster du kan abonnere på gratis for å lære om å starte bedrift