Gründervettreglene

Legg aldri ut på langtur uten trening! Friluftsfolk kjenner fjellvettreglene. Men kan de brukes på gründerlivet? Les Fjellflyts gründervettregler.

La oss først være enige om at det er skreddersydd oppfølging som gjelder når du som fersk gründer skal utvikle din bedrift. Generelle tips og råd kommer ofte til kort, for det er som det heter i godnattsangen: Ingen er så god som du. I gründersammenheng er ingen så god som du, på det du er god på. Nå er selvfølgelig disse "reglene" mest for gøy, og litt for moro!

Gründervettreglene

Jeg fikk en artig utfordring da jeg ble invitert til mitt livs første nett-tv-intervju i Oslo. Redaktør for Karriere-TV på Karrierestart.no, Herman Berg, spurte om jeg kunne tolke fjellvettreglene i lys av gründerlivets utfordringer. I påsken 2013 spurte jeg Fjellflyts facebook-følgere om det var noen som hadde innspill til et sett med gründervettregler, og de hentet jeg fram igjen nå, mens Herman fant en turglad anorakk som han sist brukte i et Birken-renn han helst vil glemme (historien inkluderer en buss med noen deltakere som ikke kom i mål, men det kan jo ha vært hvem som helst - say no more). Han toppet det hele med en gul lue Olav Thon ville ha misunt ham, og jeg toppet de 9 fjellvettreglene med et tiende punkt.

Se intervjuet Slik bruker du fjellvettreglene som overlevelsesstrategi: Ni fjellvettregler for deg som er gründer

Gründervettreglene: 1. Legg ikke ut på en etablering uten gründertrening 2. Meld fra til familien og banken hvor du går 3. Vis respekt for kundene og konkurrentene (og vær obs på ekstremvarsler som bobler og andre konjunktursvingninger) 4. Vær rustet mot fiasko selv om du har gode ideer 5. Lytt til erfarne gründere 6. Bruk Google og Wordpress.org for alt de er verdt 7. Gå aldri alene, finn flokken din! Du trenger ikke starte alene, selv om du er alene om å starte. 8. Test i tide, det er ingen skam å eksperimentere i tidlig fase. 9. Spar på kreftene og lær av beste praksis. Grav deg ikke ned i problemer, men få hjelp av en mentor. 10. Start nå: Det trenger ikke være perfekt, du må bare komme i gang!

Når fjellvettreglene for gründere er unnagjort vil jeg selvfølgelig si: Gå deg kreativ og nyt turen!
Fjellflyt nominert til Best i tekst-prisen 2014
Slik finner du kreativ flyt