Gode podkaster om entreprenørskap: Lær å starte firma - tips rett i øret!

Lær å starte eget firma: Tips rett i øret fra gode podkaster

Kan jeg gå i naturen og lære noe samtidig har jeg det garantert veldig bra. Du kan lytte og lære mens du lufter bikkja, pendler til pengejobben, steker kjøttkaker eller rydder kontoret. 

Når jeg har mentortimer med folk som driver eget så er det ofte vi har den første samtalen på telefon mens vi går tur, og gjerne flere også! På Gründertrening, Fjellflyt sitt eget nettkurs for gründere, er forelesningene på lydfiler som vi kaller vandresnutter - gründerne hører på dem mens de går (stillesitting er som vi nå vet ganske så farlig, men du kan gå deg kreativ). Podkastformatet ligger i det hele tatt godt til rette for gründere, og  mange mediefolk tror podkastformatet vil ta av framover

Gode podkaster for gründere om å starte firma

Podkaster for gründere

På podkaster innen "hvordan starte firma"-segmentet kan du lytte til tips om markedsføring, finne din nisje, trender, hvordan finne samarbeidspartnere, bloggtips, alt om facebook markedsføring og annen digital markedsføring, gründerhistorier med opp- og nedturer, og hvordan du lanserer ditt neste produkt. Så med fare for at du også blir hekta på å få tips om å starte firma rett i øret - her er noen gode podkaster om entreprenørskap. Disse er engelskspråklige, men hvis du er ute etter mine topp 3 svenske favorittpodkaster om å starte bedrift finner du de her

Resilient Business - podkasten som loser deg gjennom pandemien og tiden etterpå

Da pandemien brøt ut fikk jeg med meg to av de råeste bedriftslederne jeg kjenner til å lage en podkast om hvordan vi skulle komme oss gjennom pandemien med bedriften i behold. Det du lærer der er hvordan du kan skape en motstandsdyktig bedrift som tåler en trøkk eller ti, og ta vare på deg selv samtidig. Sonia Simone er kjent som co-founder av verdens største nettside om innholdsmarkedsføring, Copyblogger.com, og har vært med og bygge det til en multi-million-dollar-bedrift. Heather Thorkelson driver et polar-reiseselskap med turer til iskalde farvann i tillegg til å være bedriftscoach. Og min bakgrunn er som sertifisert strategi i planlegging for små bedrifter, som næringssjef og som gründer selv av BETA coworking space i Vågå, et lite firma som laget en app for språkundervisning og selvfølgelig for Fjellflyt AS. 

Hør alle episodene av ResilientBusiness.FM her

Startup Podcast - den beste podkasten jeg har hørt om å starte firma

Alex Blumberg er en nestor i amerikansk radio, som jo er et nært beslektet format med podkast (klikk her om du lurer på hva podkast er). Etter å ha jobbet med prisvinnende og store radioshow som this American Life, fulgte han i fotsporene til en kollega som sluttet for å lage den verdensberømte podkasten Serial, og startet eget firma som skulle bringe oppstartstips til et stort publikum. Med opptakeren i lomma startet han jakten på gode tips til å starte egen bedrift, noe som førte han til mislykkede investormøter, og etterhvert - med mye trening - klarte han å pitche ideen sin til flere investorer og lanserte podkasten Startup - sesong 1. Vi får også følge gründeren i letingen etter en businesspartner, i vinglingen mellom å være et tech-firma som lager teknologiske løsninger for podkastprodusenter, eller å være en innholdsleverandør som lager podkaster i verdensklasse. Det er også interessant å få et innblikk i samspillet mellom han som hardtarbeidende gründer og hans like hardtarbeidende kone som i tillegg tar et ekstra stort ansvar for familielivet i oppstartsfasen av bedriften. Hun er også hans desidert beste rådgiver, skal det vise seg. 

Håper entusiasmen min skinner gjennom, for Startup er den beste podkasten jeg har hørt om å starte firma. Tips og inspirasjon i massevis! Her følger du gründer Alex Blumberg bak bedriften, og hører hvordan han bygger den opp. Det er rett og slett avhengighetsskapende!

I sesong 2 følger Gimlet medias journalister to gründere som starter en dating-bedrift. Så nå gjenstår det bare å se om det er full klaff mellom deg og Startup podkast.

Entrepreneur on Fire Podcast - tips om å starte bedrift med en vert i fyr og flamme

Er en entusiastisk vert et kriterium for deg når du skal velge det neste podkastshowet å bli hekta på, kan jeg trygt anbefale Entrepreneur on Fire med John Lee Dumas. Han er podkastenes Therese Johaug - en ener med høy frekvens. Her hører du intervjuer som skal sette deg i fyr og flamme (ignite! IGNITE!), i alle fall går det i et forrykende tempo. Lytterne kalles "Fire Nation", så her har Fjellflyt og Entrepreneur on Fire noe felles - vi har begge ildsjeler med i gjengen vår. Gjestene er interessante og har ofte interessante historier å fortelle. Det som skiller denne podkasten mest fra de andre, er at den kommer ut hele 7 dager i uka. Jepp, hver bidige dag. Så vil du bli avhengig av en podkast har du virkelig sjansen til å la deg rive med for å leve av det du brenner for.

Smart Passive Income Podcast - et tullete navn, men vettugt innhold

En av de mest populære podkastene for gründere er Smart Passive Income med Pat Flynn. Se forbi det tullete navnet, som selvfølgelig er et markedsføringsgrep. Han selger det han vet mange vil ha - passiv inntekt, men når varen skal leveres gjør han jobben og forteller faktisk hvordan man kan få bedriften til å vokse. Begrepet passiv inntekt blir brukt for å betegne inntektsstrømmer til bedriften som du ikke trenger å legge ned tid i for at pengene skal strømme inn. Selv i disse internett-tider er det ganske utopisk for det fleste av oss, for selv de som lager apper jobber hardt. Når det er sagt tror jeg du vil like den solide mengden kunnskap Pat Flynn og gjestene formidler gjennom lange og til tider oppslukende intervjuer. Verten selv er kjent for å publisere det månedlige regnskapet sitt på bloggen, noe mange andre har latt seg inspirere av, for eksempel John Lee Dumas fra Entrepreneur on Fire-podkasten.

Online Marketing Made Easy Podcast - tips om facebookmarkedsføring og betalte annonser på facebook

Det tiltaler meg når folk ikke legger noe i mellom og sier nøyaktig hva de har å by på. Trenger du tips om betalte annonser på facebook, så kan Amy Porterfields podkast Online Marketing Made Easy være tingen. Vil du bare vite om gratis markedsføringsmetoder får du noe av dette også, men det er listebygging med facebookannonser som er utgangspunktet for denne podkasten. Et lite minus er at det kan ta lang tid før hun kommer til poenget, men når det først kommer så er det gjerne et saftig tips som du får bruk for i markedsføringen av firmaet ditt. Fin miks av intervjuer og monologer.

Podcast: The Tim Ferriss Show - eksperimenter mer og lær lynkjapt

Etter at verdens største businessmagasin Forbes skrev om Fjellflyt og hvordan jeg eksperimenterte som en norsk utgave av Tim Ferriss, fikk jeg for alvor ørene opp for podkasten hans. Selv om jeg ikke når han til knærne en gang når det gjelder lynrask læring og eksperimentering med meg selv som forsøkskanin, så beundrer jeg innstillingen hans og at han er så uredd (les: livredd men gjør det likevel). The Tim Ferriss Show er definitivt en fast følgesvenn på turene mine framover.

The Fizzle Show - for kreative ideer som du ikke vil skal renne ut i sanden

Muligens det nærmeste engelske business-podkaster kommer Radioresepsjonen? De tre samarbeidspartnerne Corbett, Chase and Caleb fjaser, tuller og kommer med både innsikt og inntektsbringende tips innimellom. Underholdende og til tider får du svar på noe du virkelig lurer på også. Det jeg liker best med denne podkasten er at de ikke promoterer noen suksessoppskrift eller lettvint vei til lykke, men derimot sier at det er flere veier til målet og at de gjerne vil diskutere spørsmål fra lytterne, men ikke nødvendigvis har det eneste rette svaret.

UnMarketing Podcast - ikke hør på det alle andre sier

Selv om du lette etter tips om å starte firma så liker du sikkert, som meg, en frisk innfallsvinkel til temaet. I UnMarketing Podkast får du ikke vite nøyaktig hva du skal gjøre, men en forfriskende diskusjon om hva man egentlig må, bør eller skal. For må du egentlig det? Passe rebelsk, og interessante diskusjoner mellom de to podkastvertene Scott Stratten og Alison Kramer.

Off The Charts Podcast - raske tips med stor effekt

Denne podkasten om teknologi og digital markedsføring er som sukkertøy. Rask blodsukkerstigning (les: engasjement), og man vil gjerne ha en til, og en til... det går an når det er så korte podkaster som her, med de fleste episodene på mellom 5-10 minutter. Nathalie Lussier leverer gode tips til alle med eget firma de vil skal ta av, og som har lyst til å gjøre det digitale selv, i podkasten Off The Charts.

Social Triggers Insider Podcast - få kundene dine til å klikke på kjøp-knappen

Liker du ufiltrerte og rett-fra-levra prat om hva som gjør at folk gjør som de gjør, kan Derek Halpberns podkast Social Triggers Insider være podkasten for deg. Derek gjør definitivt mye av seg, men samtidig har han mye å fare med når det gjelder psykologien bak folks kjøpsvaner og atferd på Internett, så om du bruker online markedsføring i firmaet ditt har han nyttige tips å komme med.

Solopreneur Hour Podcast - de gode gründerhistoriene

Det som først fikk meg hektet på denne podkasten var slagordet "Job security... for the unemployable". Tanken om jobbsikkerhet for de som ikke lar seg ansette og trenger kreativ frihet og vil styre dagen sin selv var midt i blinken. I denne podkasten kommer det fram mange gode gründerhistorier, for utgangspunktet for intervjuene er hele den følelsesmessige berg-og-dalbanen det er å starte firma. Derfor anbefaler jeg podkasten The Solopreneur Hour for gründerhistorier du vil kjenne deg igjen i.

Vil du ha flere tips om å starte firma? Få gratis gründertips (nesten) hver uke fra gründertrener Torill Bye Wilhelmsen, for eksempel den ukentlige spalten dingser&apper med nyttige verktøy for deg som skal starte eget.

Hvordan spille av podkast? Finn gode podkast-avspillere
Slik holder du gåmøter