Slik holder du gåmøter

Gjør neste møte til et gåmøte

Gåmøter er trendy! Gjør ditt neste møte til et gåmøte.

Gåmøter, ofte kalt "walk and talk", blir stadig mer populære ettersom flere blir oppmerksomme på farene ved for mye stillesitting. NRK mener til og med at gåmøter er trendy. Det er mange måter du kan få mer bevegelse inn i en kontorjobb. Gåmøter er definitivt den enkleste og mest sosiale, og er også en snarvei til et godt møte. Bevegelse gir deg mer fokus, styrker hukommelsen, er ideelt for kreative diskusjoner og du får mer overskudd og energi.Sjekkliste: Slik holder du et vellykket gåmøte

Her er 5 tips til et godt møte der dere vil tenke utenfor boksen - og gå ut av kontoret. Eksempelet er et gåmøte med varighet på 30 minutter.
 1. Forbered deltakerne. Informer om det praktiske på forhånd, så folk kan forberede seg. Ta med informasjon om agenda, tid, sted, varighet og at de må ha notatbok, skrivesaker, sko og klær som passer årstiden.
 2. Svar på spørsmål! Noen har kanskje spørsmål om hvor fort dere skal gå (det er en rusletur, ikke en joggetur eller et maraton). Vær åpen for spørsmål, også de som virker opplagte for deg.
 3. Ta med notatbok. Fravær av telefonen gir bedre møter, så mitt forslag er den gode gamle notatboka.
 4. Møt hverandre ute og gå en enkel rute. Avtal møtested utenfor bygningen og ikke inne på kontoret. Det er en elegant måte å unngå dørstokkmila på, som plutselig kan komme snikende om dere først får satt dere ned med kaffen... Gå en kjent rute uten mange kryss så dere ikke stopper opp for å diskutere veien mens dere går - det er et møte, ikke et orienteringsløp. Følg gjerne en elv eller bred sti som dere ved siden av hverandre på.
 5. Del møtet i 3: Tenk samme inndeling som en treningsøkt. Her har jeg tatt utgangspunkt i et møte på 30 minutter, det kan gjerne erstatte et innemøte på 1 time.
  1. Oppvarming (5 min): Gi hverandre positiv bekreftelse, for eksempel kan dere snakke om hvor fint det er å variere møteformen og møtes ute. Ros hverandre for å ha et gåmøte og ikke la kreativiteten støve ned inne.
  2. Økt (20 min): Ta initiativ til å ta opp første punkt på agendaen som er avtalt. Gå rolig, og ta pauser underveis for å notere og reflektere.
  3. Nedtrapping (5 min): Avslutt med å oppsummere og konkludere. Skriv et kort referat så fort du kan når møtet er over. Sannsynligvis husker du alt det viktigste selv uten å kikke på notatene dine, fordi korttidshukommelsen og konsentrasjonsevnen blir bedre når du går.
Dersom møtet mot formodning ikke innfrir forventningene, så tenk som så at du i hvert fall har gjort noe godt for kroppen. Det er alt for mange meningsløse møter i arbeidslivet, men om du har havnet i et slikt møte så har du uansett fått noe bra ut av det.

Hvordan ha gode møter?

Hvordan ha gode møter? Gode møter gir deg en følelse av å være på riktig vei.

Alle gode møter har de samme ingrediensene: Engasjement, involvering, diskusjon og en plan for veien videre. Det kjennes som dere er på vei mot noe, sammen, og det er den riktige veien. Hva er et godt møte for deg? Jeg vet i alle fall at møter ikke bør være så korte som overhodet mulig, at det ikke skal være møter for møtets del men fordi det er noe viktig vi trenger flere kloke hoder for å idémyldre rundt, planlegge eller oppsummere. Etter at jeg begynte med gåmøter har latter, bevegelse og frisk luft også blitt viktige ingredienser i et vellykket møte. Her er svar på noen ofte stilte spørsmål jeg får om hvordan du kan holde gode gåmøter.

Hvor mange kan være med på et gåmøte?

Den første gangen er det nok å invitere med seg én til. Neste gang kan dere prøve å være 3 personer, og for flere enn det anbefaler jeg å ha med en prosessleder den første gangen så du slipper å være den som får alle spørsmålene om hvorfor ikke et vanlige møte er nok. Fjellflyt har opplegg på gåmøter, seminarer og konferanser for grupper som heter Walkshop.

Hvilke typer møter passer som gåmøter?

Det er noen spesielle typer møter som peker seg ut spesielt til å være gode møter til fots.
 • Medarbeidersamtaler
 • Bli kjent-møter
 • Omvisninger
 • "Ta en kaffe"...
 • Mentormøter
 • Coachingsamtaler
 • Idémøter

Hvor kan vi ha gåmøter?

Finn en mest mulig naturlig setting, en park er bedre enn en travel gate, der dere kan prate uforstyrret og samtidig nyte omgivelsene. Er du heldig kan dere gå et sted det passer med en bålpause med kaffe og god mat, til et utkikkspunkt (helst ikke for bratt opp!), langs et vann eller en elv, en runde i nabolaget, på en traktorvei, eller en merket turløype. (Å gå seg bort, "bushe" eller gå et sted du aldri har vært før der det ikke er merket sti eller vei er moro, men det kan du gjøre på fritida...)

Hvor langt er et godt møte?

Min erfaring er at gåmøter sjelden blir lengre enn rundt 1 time. Gåmøter er intense og veldig effektive, og da er man som regel ferdige med det man skulle ta opp og ivrig etter å komme seg inn og fortsette arbeidet når man har kommet inn i en kreativ flyt.

Kan vi ha gåmøter om vinteren?

En studie viste nylig at når det er surt og kaldt ute, så er folk litt mindre fornøyd med å ha møtet ute enn de er med gåmøter på sommeren. Samme studie viste at effekten av gåmøter på vinteren er like god, så hvis du forbereder deg på noen surmulende kommentarer idet dere går ut (i snøstormen?) kan du være trygg på at utbyttet av møtet allikevel vil innfri forventningene. Alt er glemt når dere kommer inn i varmen igjen med roser i kinnene og nye planer på blokka.
Gode podkaster om entreprenørskap: Lær å starte firma - tips rett i øret!
Hvordan få flere Facebook-likes?