Åpner gründerlandsby med minihus i Vågå

2 år etter etableringen av BETA gründer- og kontorfellesskap i Vågå, avsløres planene for en hel gründerlandsby - med sommerfestival, minihus og egen kokk.

Utvider virksomheten

Omdømmebygging av Vågå som gründerbygda har vært et langsiktig mål for de 13 gründerne som i dag er med i BETA coworking space. Så langt kan de vise til at 15 tilflyttere har valgt å bosette seg i Vågå, og 6 bedrifter er startet opp med utgangspunkt i fellesskapet. Til sammen 25 bedrifter har brukt kontorfellesskapet som base for oppstart og utvikling, og i 2017 ble BETA nominert til beste coworking space i den prestigetunge konkurransen Nordic Startup Awards. Kommuner, bedrifter og privatpersoner fra hele landet har tatt kontakt for å lære "BETA-modellen" - hvordan gründerne selv har etablert et levende gründermiljø i ei lita bygd.

Landsby i bygda-  Et naturlig neste steg er å lage en egen "landsby i bygda", en liten urban oase med døgnåpen kaffebar/pub og gangavstand til BETA, forteller husvert på BETA Torill Bye Wilhelmsen. - Vi trenger boliger for å kunne håndtere alle forespørslene fra mulige tilflyttere, og minihus er perfekt egnet for å "prøvebo" en periode.

Hun ser for seg Brustuggujordet som godt egnet til formålet, bebygget med 10-15 minihus i passivtre tegnet av Nordplan, der gründere kan bo mens de bruker all sin energi på å skape sin egen arbeidsplass i en nyoppstartet bedrift. Et felleshus med spisesal og fast ansatt kokk blir en viktig del av det sosiale livet i gründerlandsbyen.

- Noen av husene vil være på land, mens andre bygges på påler ute i vannet. Litt Venezia-stemning i innlandet!

Sommerstid ser de for seg å ha en egen gründerfestival med mat, musikk og idémyldringer.

Millionstøtte fra Innovasjon Norge

Initiativet møter stor entusiasme fra Vågå kommune, som har gitt initiativet et Facebook-hjerte. Innovasjon Norge har ymtet frampå om millionstøtte, men vil ha en garanti for at det kun er lokalmat som blir servert før de går videre med behandling av søknaden. - Vi vil selvsagt kun servere grønnsaker fra BETA-bedriften Rå saker, og kjøtt og poteter trenger vi heller ikke ut av bygda for å få tak i, bekrefter Wilhelmsen, som gleder seg til storinnrykk av tilflyttere som vil ta med seg bedriften sin eller starte en ny.
Klapp igjen, indre kritiker!
Norwegian Made anbefaler FOKUS planlegger