Den ultimate guiden til Clubhouse for nybegynnere - hva er Clubhouse og hvordan bruke det?

Fjellflyt-clubhouse

Hva er Clubhouse og hvordan bruke det?

Her får du en utfyllende guide til hvordan du kommer i gang med Clubhouse hvis du er ny på appen! 

Hvorfor har Clubhouse blitt så populært?

Det er nært, personlig, interessant, umiddelbart og uformelt, akkurat som man er i samme rom som gode venner og kollegaer og har en god samtale som utvider perspektivet - og samtidig åpner for den kjappe replikken og en god latter. 

På sitt beste vil Clubhouse bli et sosialt medium som virkelig ER sosialt og direkte, åpne for nye stemmer og samtaler, og gi direkte innpass til diskusjoner og miljøer som hittil har vært forbeholdt noen få. Men pass på å følge litt forskjellige folk så det ikke blir et ekkokammer. 

Slik kommer du i gang med Clubhouse

Tenk deg at du skal på en fysisk konferanse, så er det enkelt å forstå oppbygningen av Clubhouse. Du kommer inn i gangen (hallway), og der får du oversikten over hva som foregår den dagen i programmet. Ved første gangs bruk så er ikke algoritmene helt oppdatert på hva slags innhold du liker, så gjør litt innsats for å fortelle appen hva du vil få av anbefalinger i strømmen din. 

 Clubhouse Hallway

Clubhouse rom

Når du er inne i et rom kan du enten bare lytte eller du kan veksle på å snakke og lytte. 

Clubhouse rom

Finn de beste samtalene

For å finne gode samtaler på Clubhouse er det 1 ting du MÅ gjøre og 5 ting du KAN gjøre:

Du må følge folk du gjerne vil delta i samtaler med! Da får du et varsel hvis de inviterer deg personlig inn i en samtale, eller de inviterer til et rom. 

  1. Se hva som foregår i hovedprogrammet. Helt øverst i oversikten i "Hallway"/strømmen ser du noen av dagens forhåndsplanlagte rom.
  2. Klikk på kalenderikonet og velg "Upcoming for you" for å se en lengre liste enn de 3 som er foreslått til deg i programmet. Du kan også se "All Upcoming" samtaler, men forbered deg på å finne mye "rart" her. 
  3. For å forbedre forslagene som appen kommer med kan du kikke på forstørrelsesglasset og velge noen interessante temaer du vil høre mer om. Her kan du enten søke etter, eller bla deg fram til samtaler kategorisert etter tema. Er du gründer eller bedriftseier så anbefaler jeg å følge "Hustle" --> Entrepreneurship og Small business. Det finnes samtaler om absolutt alt mellom himmel og jord! 
  4. Følg noen klubber, da får du oftere opp innhold fra disse klubbene. For å bli medlem i en klubb må du følge både klubben OG grunnleggeren av klubben, som deretter må invitere deg til å bli medlem. Men for å få opp samtaler som er åpne for alle holder det å følge klubben, du må ikke være medlem. 
  5. Sveip mot venstre og se hvilke rom som de du følger deltar i akkurat nå. Der kan det innimellom dukke opp noe du selv aldri ville funnet fram til, så det er rene skattekista!


Moderer egne rom

Clubhouse moderere rom

Å invitere til egne rom og samtaler på Clubhouse er veldig enkelt, det er selve styringen av rommet som kan by på utfordringer ettersom alt foregår "live" og folk i prinsippet kan si ting du overhodet ikke forventer. Så når du behersker de grunnleggende måtene å navigere på appen så er du klar til å ta neste steg og prøve deg som moderator! I spørsmål-og-svar-guiden finner du noen tips for hvordan du kan moderere en samtale og hva som er beste praksis. 

Hva kan man sammenligne Clubhouse med? 

Clubhouse er som en virtuell konferanse der du kan stifte bekjentskap med nye folk som er interessert i det samme som deg, og ta igjen det tapte med folk du ikke har snakket med på lange tider.

Det er litt som å lytte til en podkast som blir tatt opp mens man hører på, og når man har lyst så kan man slenge seg med og dele sine erfaringer eller stille et oppfølgingsspørsmål. 

Stemningen kan til tider minne om nærradio-vibbene i FM-tidas glansperiode der telefonlinjene glødet med innringere som ville småprate litt med programlederen på nattradioen og komme med en ønskelåt. 

En dag på Clubhouse

Kanskje starter du dagen med en trøtt morgenkaffe i foajeen der du forventningsfullt lurer på hva dagen vil bringe og snakker om ting som skjedde (på Clubhouse!) i går.

På formiddagen lytter du til en sesjon med strikt struktur ala en forelesning fra scenen med bare én foreleser.

Lunsjen starter som en uformell kaffeprat og ender opp med at du er for sent tilbake til resten av konferansen etter en 2 timer lang samtale som startet med at noen ble veldig engasjerte i et tema og flere hang seg på. 

Så er du sulten på mer struktur igjen og hiver deg inn i en paneldebatt med én eller flere programledere (moderatorer) der du diskuterer med andre fagfolk innen ditt felt, eller kommer med ditt perspektiv som utenforstående menigmann. 

Nå er det middagstid og du hopper inn og ut av 2-3 forskjellige samtaler fordi du ikke helt får bestemt deg for om du vil lære om presseetikk, gi en (ny!) venn en varm velkomst til plattformen, eller høre på noen fjase om siste date var på "korona-style". 

Så kommer kvelden, og du kan ikke dy deg og starter ditt eget rom - for du er proppfull av inspirasjon og trenger innspill til et prosjekt du jobber med. 

Når det er slutt så burde du være lykkelig og renskrive noen notater for notatblokka di er full av tekst, men dumper selvfølgelig heller inn i en samtale som har pågått siden tidlig ettermiddag og nå er inne i sin fjerde time og folk klarer bare ikke å gå og legge seg... 

Hvordan er Clubhouse-etiquetten?

Clubhouse etiquette

Har du spørsmål du ikke fant svaret på i denne artikkelen, eller ikke finner når du googler - kan du laste ned guiden "Alt du lurer på om Clubhouse"

Når er egentlig folk på Clubhouse? 

Folk logger seg på om morgenen, og av igjen 3 timer etter at de skulle ha lagt seg... 

De er der når de sykler, går på langrenn og kjører bil. 

Vasker opp, sitter på kontoret og spiser lunsj på hjemmekontoret. 

Egentlig i hvert eneste ledige og mulige øyeblikk. 

Avhengig, jeg? 

Ja. Det er slutt på Netflix, radiolytting og søvn. 

Clubhouse kunne jo hatt som tagline at det er den beste anti-produktivitets-appen på markedet, i alle fall når det gjelder å bli konstant distrahert, fristet og redd for å gå glipp av noe spennende (FOMO/fear of missing out). Men selv om jeg kunne skrevet et helt innlegg kalt "hvordan utslette produktiviteten din med 1 app - 10 måter å miste konsentrasjonen på med Clubhouse", så la det heller være en påminnelse om at det er lurt å ha et bevisst forhold til hvor mye tid du vil bruke der inne før du slipper alt du har i hendene når du får en bruker på Clubhouse! Og den andre siden av det er å finne ut hva du vil ha ut av den tida du bruker der inne.

Hvordan slipper man inn og får en bruker? 

Det er to enkle veier inn. 

1) Få en invitasjon med link på SMS fra noen du kjenner som bruker Clubhouse. 

2) Last ned Clubhouse-appen og sett deg på ventelista. Da reserverer du samtidig brukernavnet ditt, selv om det kan ta litt tid før du slipper inn. Når du registrerer deg så legger du inn telefonnummeret ditt. Kjenner du allerede noen inne på Clubhouse som har deg i kontaktlista di, så kan det hende at de får opp en beskjed om at de kan slippe deg inn. 

Må jeg ha en iPhone for å bruke Clubhouse?

Ja, du må ha en Apple-dings, så enten en iPhone eller en iPad.

Har du en dinosaurgammel iPhone i hus, så kan du jo gjenbruke den!

Få din første Clubhouse-kompis

Du finner meg på @slowbusiness - finn og følg meg der inne, så følger jeg deg tilbake! 

Jeg kommer til å invitere til rom med forhåpentligvis morsomme og meningsfylte samtaler med idéutvikling, sparring og gåmøter på Clubhouse framover, så følg meg der inne så du får beskjed når det foregår! 

Fast hver uke blir Gründertreff med Fjellflyt på torsdager klokka 20.00. 

Fraværsassistentens jubelår 2021
Gratis workshop: Få kreativiteten til å flyte