Føler du at ting bare ruller og går i bedriften? Vi må snakke sammen...

Filmframsyning

Når ting går bra over en lengre periode kan du havne i en litt kinkig fase. Vi har tidligere snakket mye om å dra seg selv opp etter håret, gjennom en pandemi-krise og bort fra den distraherende mobiltelefonen. Men hva med deg som føler at det har gått bra - skikkelig på skinner faktisk - og du allikevel føler at du er litt..."meh"? 

Nå er ikke jeg noen parterapeut, men jeg kan endel om hvordan du skal bli stormforelsket i bedriften din igjen!

Om forholdet ditt til bedriften kjølner trenger du å tenne gnisten igjen

For forholdet har muligens kjølnet litt? Kanskje du har løst noen store problemer som tidligere skapte friksjon og som du nå har fått orden på. Og det du trodde skulle bli mindre stress og lettere dager, har rett og slett blitt litt....kjedelig? 

- Jeg vet hva jeg har lyst til og at ikke penger er min motivasjon, fortalte Sjur (som ikke heter Sjur, men en anonymisering av vedkommende). 

Vi hadde sparring på telefon og jeg var fornøyd med det jeg hørte. Her var verdigrunnlaget på plass og ble brukt aktivt som kompass i gründerhverdagen. Men noe skurret visst likevel.

Huff, jeg føler at jeg liksom skaper problemer her, det er jo egentlig ikke noe som er feil! Sa Sjur. 

Vi snakket litt mer om hva som føltes meningsfylt å drive med i bedriften. Det var mye entusiasme og glede, men så sirklet vi oss inn på det litt udefinerte "noe" som føltes litt "off". 

Faktisk er det litt vanskelig å snakke om, for det er så mye som går så bra. Så noen ganger lurer jeg på hva jeg savner, men føler at jeg har gjort det jeg gjør nå akkurat litt for lenge. Nå har det bare rullet i noen år. 

BOOM

Der var det sagt. Sjur hadde formulert problemet, og fått luftet frustrasjonen som fram til nå bare hadde føltes som en litt vond klump.

Repetisjon uten fornyelse fører til entusiasmens snarlige død

Det daglige hadde blitt en gammel film du har sett hundre ganger før, fordi noen andre i familien liker den. Du selv er dritt lei. 

Det hadde blitt "vi burde jo kanskje utnytte denne muligheten...siden vi allerede har noe av det på plass". 

I stedet for: "Hadde det ikke vært helt rått om vi kunne gjøre dette! Jo, vi gønner på og prøver!" 

Sjur ville få ut potensialet i ting han hadde startet med, ikke bare sørge at ting går, og går, og går - som et drivhjul i en maskin. Nå tror jeg ikke jeg skal dra denne metaforen så mye lenger og begynne å snakke om at man trenger smøring, men du har i alle fall ikke lyst til å ende opp som den delen som blir først ødelagt, slitt og byttet ut. 

Det kan nemlig skje selv om det går skikkelig bra - noen ganger nettopp fordi det går så det suser!

På gründernes høyslette er det flatt og ...gjesp

Bedriften til Sjur hadde, etter mye hard jobbing, fått suksess, tjente penger og var sett utenfra skikkelig vellykket. Han jobbet mye og var stort sett happy. 

Men Sjur hadde havnet på gründernes høyslette. Et langstrakt platå der det ikke gror spesielt mye nytt, men du er i alle fall mange høydemetere oppe. 

Høysletta er flat som en uttørket innsjø. Du går rett fram og det er ikke mye annet du ser heller enn det du sjøl tråkker på med skoa dine. Perspektivet ditt er temmelig nære bakken. Det er ekstremt anstrengende og ukomfortabelt for en skapende person å vandre rundt der, for en gründer liker å utvikle, å klatre, å få ting til å gro! 

- Jeg har SÅ mange steder jeg vil at vi skal og så mye jeg vil gjøre, så jeg klarer ikke å ta tak i noen av dem, sa Sjur. Han var oppgitt og frustrert. 

Han visste ikke hvordan han skulle løse det praktisk i hverdagen, eller hvordan han skulle få bestemt seg for hvilken retning han nå skulle når det var 7 ulike veier han gjerne ville gå. Et annet hinder i veien var at han følte at siden ting gikk så bra (sett utenfra i alle fall), så "skapte han problemer" ved å gruble, være frustrert og misfornøyd.

Å spørre meg om hjelp var også "negativt". Helt til det viste seg at hjelpen han fikk var forløsende for å finne det han ubevisst hadde vært på leting etter. 

Hvis du befinner deg på gründernes høyslette er det 3 ting du kan gjøre

1) Ta deg tid til å dykke inn i det "noe" som du føler på, du har kommet langt bare ved å bli bevisst på det. Evaluer hva som funker og ikke. Snakk om dette med andre oppegående mennesker, eller skriv det ned for deg selv. 

2) Finn ut hva du virkelig har lyst til framover. Få absolutt alt på bordet. Vær dønn ærlig med deg selv og bare se framover, ikke bakover i denne fasen. Så må du forplikte deg. Lag et mål som gjør at det virkelig kribler i magen!

3) Sorter, prioriter og planlegg. Du trenger en plan som får deg dit du vil, og samtidig ivaretar forpliktelsene du allerede har. 

Plan A-workshopen på nett 11. november og 8. januar er perfekt til dette. Ta tilbake det gründerlivet du vet du kan få, det er fullstendig verdt den lille innsatsen det tar (men du må gå "all in" den dagen det skjer!)

Slutt å kaste bort uker og måneder på ting som ikke gir deg noe lenger. Bli med på Plan A LIVE og bli stormende forelska i bedriften din igjen!

Føler du deg litt i limbo hva bedriften din og målene dine for neste år angår, og hva du har lyst til selv, så kan Plan A LIVE hjelpe deg med å bli krystallklar på retningen framover og kartlegge ressursene du har til rådighet. 

Bli stormende forelska i bedriften din igjen - meld deg på Plan A

Da gjenstår bare spørsmålet om du har labbet nok rundt på høysletta, eller om du vil bli værende der? Jeg tenker det er tid for å røske opp i det som er ugreit og komme seg inn på et mer fruktbart spor.

❤️ Så mye lykke finnes i arbeidet vi gjør, og du fortjener å elske det du driver med. ❤️

En konkret kjøreplan som får fart på inntektene
Ta testen: Hvor kreativ er du?