Hvorfor virker FOKUS-sprinten så bra?

photo-1526566762798-8fac9c07aa98

Hvorfor virker sprinten så bra - og hvorfor er det så vanskelig å få til det samme på egenhånd etterpå?

I boka "Deep work" av Cal Newport argumenterer han for at det er to egenskaper som må til for å blomstre i den nye økonomien: 

1) Evnen til å kjapt lære seg å mestre nye ting 

2) Evnen til å produsere ting av høy kvalitet raskt 

På sprinten lærte du om mestringsmot (det du trenger for å klare punkt 1) og fikk noen konsentrerte fokus-økter (det du trenger for å klare punkt 2). Du sitter altså med ny kunnskap og erfaring - og det kjennes kanskje tilstrekkelig for å klare å endre arbeidsvaner nå i ettertid. Jeg skulle ønske det var så lett! Men hvis det hadde vært det ville arbeidsdagen vår bestått av det Cal kaller for "deep work" fra før. Det jeg hører fra veldig mange er at den består av brannslukking, småtteri og når man først har tid til å virkelig ta i et tak med det man vet er VIKTIG i bedriften så føles det bra der og da men dagen etter er det tilbake i hamsterhjulet. 

Det viser seg gang på gang at det er en tredje faktor som også må til for å fortsette i det gode sporet: Det må være det letteste alternativet.

Kampen vi står ovenfor hver dag (og som vi alt for ofte taper)

Så hver arbeidsdag utkjempes det en liten kamp mellom;

A) Vanskelig: Planlegge uka så både det som "haster+viktig" og "langsiktig+viktig" får plass, sette mål og deadline, plukke ut prioriterte oppgaver, tidfeste fokus-økter og møte opp for å gjennomføre dem, fjerne distraksjoner og jobbe konsentrert med oppgaven, og evaluere innsatsen når uka er slutt. 

B) Lett: Sjekke mail.

Du har prøvd det første en uke nå og vet at det virker, men så hvorfor velger vi allikevel ofte - eller nesten hver eneste uke - å gjøre det andre? Det er jo et mysterium, og kanskje grunnen til at vi blir så ekstremt sure på oss selv for at vi ikke får det til. Vi vet jo bedre, men følger ikke opp med å endre handlemønster. Og da blir vi ekstremt frustrerte, i hvert fall blir jeg det. (Fraværsassistent Hr. Mann derimot, han fryder seg...)

Kan det være at både problemet - og løsningen - ligger i prinsippet om minste motstands vei?

Det sier at vi gjør ting som haster først fordi det er lettest der og da. Så alle oppgavene vi vet vil gjøre bedriften bedre i det lange løp, blir nedprioritert i det daglige hvis vi kan få et raskt dopamin-rush av å gjøre noen småting. Her blir vi rett og slett litt lurt - på daglig basis - av vår egen hjernes respons på "quick wins". 

The Principle of Least Resistance: In a business setting, without clear feedback on the impact of various behaviors to the bottom line, we will tend toward behaviors that are easiest in the moment".

- Cal Newport

Hvordan kan vi bryte ut av sirkelen av småtterier og prioritere det som faktisk er viktig?

Når vi blir fristet til å hele tiden gjøre de små tingene andre ønsker av oss eller som er raske å gjennomføre, så blir vi sittende fast i en sirkel av småtterier. Og mengden slike små oppgaver er uendelige. Det er derfor 2do-lister aldri blir helt tomme (og derfor er et elendig planleggingsverktøy). 

Alternativet er å ta fatt på de mer komplekse oppgavene og prosjektene i bedriften, som å planlegge for lengre tid framover, heve ambisjonene som går på enten kvalitet eller kvantitet, bli mer organisert og systematisk, komme videre på et prosjekt som tar mer enn 1 uke å fullføre. Så vi må finne en måte å få valgt DISSE oppgavene først hver dag fordi de er LETTEST å velge. 

Og her kommer Creative Fierce inn. Hvis du har en avtale med oss andre til faste tidspunkter, så møter du opp. Fordi det er lettest. (Det er faktisk veldig gøy også!) Du møter opp fordi det står i kalenderen din (du kan abonnere på Creative Fierce-kalenderen så du får opp alle fokus-øktene i din egen kalender).

Creative Fierce gir deg et rammeverk for kreativ produktivitet 

Creative Fierce er et rammeverk for kreativ produktivitet som ikke krever viljestyrke, bare lyst til å få til noe. Og så møter du opp, fordi det er det letteste valget!

“Etter bare 1 uke med Creative Fierce har jeg fått større ro og fått gjort mye også utenom tidsrommet vi hadde felles fokus-økter. Ved å lage et rom for å gjøre det som er viktigst så smitter det over på resten av dagen.”

Oddny Løwe

Arkitekt, Litt nytt bygg

Vil du gjøre det lett for deg selv å gjøre det du normalt er fristet til å utsette? 

Bli med på Creative Fierce og kjenn deg tryggere, sterkere og mer selvsikker i rollen som leder i egen gründerbedrift!

Gjør det vanskelige enkelt med Creative Fierce

Hopp i det - og asfalten åpenbarer seg
Norges første mikrohuslandsby