Reguleringsplanen for Norges første mikrohuslandsby enstemmig vedtatt i Luster kommunestyre

Figur 2_eplehagen mikrohuslandsby_mot fjorden

Hørtes det tørt og kjedelig ut?I hele år (og et par år før det igjen) har jeg jobbet for å realisere pilotprosjektet Norges første mikrohuslandsby Så at vi har nådd denne milepælen er den mest spennende og sexy overskriften jeg kan tenke meg akkurat nå.  

Historisk dag

For det at den private reguleringsplanen for Norges første mikrohuslandsby ble enstemmig vedtatt i Luster kommunestyre torsdag 28. september 2023 er - og her tar jeg store ord i min munn, men jeg mener de vil stå seg  - en historisk dag! 

Så langt jeg har kunnet bringe på det rene så er dette den første private reguleringsplanen i sitt slag som er vedtatt i Norge. Det vi skal etablere er nemlig noe helt nytt - en mikrohuslandsby for permanent beboelse i kombinasjon med en økologisk drevet eplehage. Navnet er Eplehagen mikrohuslandsby. Det flunka nye mikrohuset som er tegnet til dette prosjektet ser du en illustrasjon av under. Det blir stående på grunnmur og har 2 soverom på grunnplanet og alle fasiliteter du finner i en moderne bolig.

Mikrohuslandsby_Norge

Illustrasjon: Norske Mikrohus AS/arkitekt Manuela Hardy.

Intens jobbing med korte frister

Reguleringsplanen er initiert av Norske Mikrohus AS, der jeg jobber som prosjektleder for dette prosjektet. Det har vært et skikkelig lagarbeid å få ferdigstilt planen med mange involverte fagpersoner fra idéstadiet og fram til nå (ingen nevnt, ingen glemt - vi får ta det i åpningstalen). Nå har vi et godt utgangspunkt for å realisere mikrohuslandsbyen og teste om det frister folk å leve det gode liv i et lite hus med få ting og desto mer fritid og økonomisk frihet.

Springbrett for det gode liv

Det er tegnet inn plass til felles kjøkkenhage og blomsterhage, et gatetun med fine murer, en naturlekeplass med benker og et felleshus med fantastisk utsikt. Så her blir det mye plass til å utfolde seg enten du liker å sitte i solveggen og se utover det turkise vannet - eller få jord på fingrene og dyrke din egen mat. 

Har du lyst til å bo her, så blir det 9 permanente hus og det er solgt 2 allerede - så ta gjerne kontakt med meg på torill@norskemikrohus.no om mikrohuslivet frister. 

FINAL_FLOR-microhouse_interior_03

Illustrasjon fra stua i mikrohuset: Norske Mikrohus AS/arkitekt Manuela Hardy. 

Norges første mikrohuslandsby blir i Luster kommune

Planen ble vedtatt samrøystes, eller enstemmig som vi sier på bokmål. En overveldende positiv respons fra samtlige politiske partier i Luster kommune. Kommunestyret var det siste som ble ledet av avtroppende og særdeles populære ordfører Ivar Kvalen (SP). 

Han innledet med å si at dette var "en godt opplyst sak, noe nytt og et spennende tilbud som vi kan få her i kommunen". Kommunen har i samfunnsdelen og arealdelen av kommuneplanen sagt at de ønsker seg differensiert boligutvikling slik at det er litt å velge når man skal flytte til Luster - enten man liker store hus, små hus eller leiligheter. 

Så gikk Jon Ove Lomheim (V) på talerstolen og sa at de ønsket en slik reguleringsplan velkommen fordi dette er en spennende og alternativ måte å løse boligpolitikken på, og at det burde vurderes å etablere en tilsvarende mikrohuslandsby også andre steder i kommunen. 

Rådmann Jarle Skartun fortalte om kommunens bidrag til rask realisering av prosjektet, og deretter var det avstemning. 

Med tomteeier Andreas Wollnick Wiese (SP) som inhabil i saken var det 24 som skulle stemme, og etter noen få sekunder ble det klart at vedtaket var enstemmig.

Feiring av en stor milepæl

Da er det bare å danse en liten dans på plenen utenfor rådhuset, gratulere alle bidragsytere og heiagjengen (les: hele Skjolden!) og sende avgårde et slengkyss i retning kommunevåpenet. For en kommune å drive utviklingsarbeid i, dette er en foregangskommune som alle andre norske kommuner burde komme på studietur til. 

Og det skal alle få lov til, vi skal bare bygge de første husene i mikrohuslandsbyen først - og det skal gå fort!

Men i dag så tar vi en Hipp hurra så jubelen står i taket. 

Foto: Privat.

Fotokreditering oversiktsbilde øverst i artikkelen: Dronefoto av Tage Moen. 

Det jeg tenker på når jeg ikke tenker på sommerværet
Hvordan verdsette det som kommer lett til deg?