Det jeg tenker på når jeg ikke tenker på sommerværet

ideer er som såpebobler

Ta vare på tregheten i en avkoblet sommerdag. Og om du er som meg, dukker de beste øyeblikkene opp på dager der du fant en mjuk sti og hadde en lett sekk og kjente at du helst bare ville gå og gå og gå.

Den beste sommerdagen var kanskje dagen der du kuttet kontakten med jobb-jeg-et og kjente at stresset kravlet ut av kroppens celler.

Fjellflyt på tur

Lykkefjes hos undertegnede på tur i Femundsmarka (på vei til Nordvika fra Langen) - godt beskyttet mot mygg!

Og inn kom noe som minnet om et lite elektrisk støt, en kribling, et raskt oppkok. Ikke ulikt vann som koker opp raskere når du er på større høyde over havet, så kjennes det mistenkelig likt et boblende overskudd, en lyst, et skapende behov som presset på. Og der, som en voksende såpeboble formet det seg en regnbuefarget idé, og like fort sprakk den og lot seg et tomt luftrom med en liten eim av syrlig sitron. Nok til å pirre lysten til å blåse liv i mange flere bobler. 

Ideer er like fine som såpebobler! Mange, mange, svevende, flyktige, vakre.

Sommerens såpeboble-ideer

På en dagstur i Femundsmarka (se bilde) tenkte jeg for eksempel at jeg ville sy mine egne kjoler, skrive en bok for barn og skrive videre på boka om Slow Business, og hva med å lage en lysfestival midt i november på Skjolden med lyskuler ute på fjorden, eller en Prøvebu-dag under Kulturdagane og kanskje en ordning med "entrepreneur in residence" i mikrohuslandsbyen. Og så har jeg skikkelig lyst til å lage et "tiny free library" med gratis bøker, stiklinger og syltetøy. Og jeg kom på en helt ny forretningsidé som kunne blitt et eget firma (og fant på bedriftsnavn mens jeg først var i gang). Og så kom jeg på noen fine nye ord.

Nyord for smussomslag

Du vet "smussomslag" på bøker? Det omslaget som etter sigende skal beskytte det harde bindet mot skader? (Men ender opp som et istykkerrevet lefsete flak i sekken...). Nå for tida er det vel mest brukt som markedsføring for boka. Slik at du og jeg skal velge DEN boka framfor alle de andre i bokhandelen eller nettbokhandelen. Forstå at denne boka passer for oss, og hvilken sjanger det er. 

Tenk om det kunne het Bokfristelse, eller (enda finere på nynorsk) Bokfreisting. 

Når bokdesign på nynorsk er "bokbunad", så passer det vel bra med en "bokfreisting" rundt? 

Denne boblen av en idé har jeg lyst til å ta videre når jeg kommer tilbake på jobb, da skal det lages en fjellfin bokfreisting til FOKUS planlegger!

Men tilbake til boblene --

Tanken om at du er en såpebobleblåser kommer til å ta deg langt også etter sommeren. Du kan velge noen av boblene og la de stige ekstra høyt og gå ekstra langt, men det er utrolig deilig å bare blåse dem også, og se de sprekke i sola. Være en idémaker og kjenne at du har lyst til mange ting. 

Stå stille og se såpeboblene - eller ideene - sveve avgårde og finne sin egen oppdrift. 

Nyt det å ha lyst og overskudd til mange ting!

Du trenger ikke å fange, foredle eller forevige dem alle. Du kan bare blåse så mange du vil, og kjenne på gleden over å være en kreativ person som har lyst til mye. Være omgitt av disse fine boblene, som et lekent uttrykk for alt som bobler inni deg. 

Det er lett å bli stressa over at en hver ny boble krever at du skal gjøre noe med den. At omgivelsene dine krever at du skal gjøre om ideer til gjøremål, og prøve å realisere alt du kommer på. Hadde det vært mulig... men du må nok velge bare én stor kreativ boble å legge mesteparten av din energi inn i til høsten. Og så kan du ha mange små bobler som du også kan blåse litt ekstra på om du vil holde dem i lufta en stund, for å se om de får litt oppdrift. 

Ta vare på følelsen du har når du kjenner at kroppen er avspent, og forventningene er høyspent.

Den trenger du å finne tilbake til når du vandrer rundt i en skog med mørke trær som skygger for sola senere i høst, og du lurer på om du egentlig har noen evner til å være gründer eller skrivende eller skapende på annet vis. For det har du, hvis du noen gang har sluppet boblene til! 

Skal du gjøre noe med boblingen, bestill en gratis sparring så kan jeg hjelpe deg litt på vei. 

Sprudlende sommerhilsen fra Torill

Norges første mikrohuslandsby
Reguleringsplanen for Norges første mikrohuslandsby enstemmig vedtatt i Luster kommunestyre